fbpx

BRANKO PERIĆ: “Pravosuđe gotovo ne postoji u našoj zemlji, a Tegeltija je politički projekt”

Autor: dnevno.ba

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH saslušala je danas kao svjedoka sudiju Suda BiH Branka Perića.

Perić je odmah na početku svog izlaganja ocijenio da pravosuđa gotovo nema u Bosni i Hercegovini, da ga kontrolišu vladajuće politike, izrazivši potom sumnju da je pravosuđe uopće moguće izvući iz krize.

“Oba pravilnika VSTV-a oborena su odukom Suda BiH. Niko iz VSTV-a ne razgovara sa pravosudnom zajednicom… Pravosuđe kontrolišu neke vladajuće politike. Milan Tegeltija je politički projekat”, kazao je Perić.

Manipulacija članovima VSTV-a

Upozorio je da većina članova u VSTV-u funkcioniše na način da Milan Tegeltija sa njom može da manipuliše na sve načine.

“U praksi ta manipulacija funkcioniše, Tegeltija se s tim hvali. Zato se može desiti da donosi odluke koje su apsurdne… Svim nosiocima pravosudnih funkcija su obnovili mandate da bi njima bili obnovljeni mandati”, istakao je Perić.

Upitan odakle treba da krene reforma pravosuđa, Perić je kategorično naveo Zakon o VSTV-u.

“Svima produžavaju mandate a niko nema rezultate. Svi raspravljaju kako povećati normu. To je kao pijaca, nedostojno sudijskog poziva. Treba napustiti sistem vrednovanja sudija i tužilaca. Samo institucija treba da odgovara, predsjednik”, rekao je sudija Perić.

Napomenuo je da različiti donatori dolaze u dobroj namjeri da pomognu pravosuđu u BiH, ali da ne poznaju problematiku.

“Bez analiza se ništa ne može postići. Ne možemo objasniti situaciju donatorima ako je mi ne poznajemo i ako nam je teško objasniti… Trebalo bi da Parlament formira tijelo koje će se baviti stanjem u pravosuđu”, kazao je Perić.

Perić zamjera kolegama iz pravosudne zajednice jer, kako kaže, reakcija na katastrofalno stanje gotovo da nema.

Ozbiljan kriminal

“Imamo kao rezultat da ozbiljan kriminal ostaje nedodirnut. Sud BiH treba da se bavi ozbiljnim kriminalom, a ne optužnicama za krijumčarenje duhana. Krivičnih djela korupcije nema, izuzev da je neko dao 20 KM cariniku”, rekao je on.
Poentirao je kako Sud BiH treba osloboditi bagatelnih krivičnih djela.

“Sudije i tužioci treba da se bave najtežim kriminalom, a ne kriminalom koji služi da se popune određene statistike. Mislim je taj sistem bodovanja loš. Treba da odgovara samo institucija, predsjednik”, kategoričan je Perić.

Na pitanje da li treba uvesti instituciju istražnog sudije, odgovorio je da to prema
njegovom mišljenju ne bi bilo loše.

“Osim krivičnog postpka imamo problem sa izvršnim postupkom”, ocijenio je Perić.

Napominje kako prati stanje u pravosuđu i njegove poveznice sa lokalnim moćnicima, kriminalom, upozorivši da postajemo mafijaško društvo latinoameričkog tipa.

“Ne bih preporučio reformu, to parališe sistem. Toliko je kriminalizovano društvo da ne postoji institucija koja se sa tim može baviti na ozbiljan način. Mora postojati neki vrijednosni sistem”, kazao je sudija Perić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI