fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

“Brexit“ kriv za porast nasilja među mladima u VB?

Autor: M. Čuljak / Dnevno.ba

LONDON - U Velikoj Britaniji se u posljednje vrijeme povećao broj ubojstava i napada i to u većini slučajeva nožem. Socijalni djelatnici su zabrinuti jer se u velikom broju slučajeva radi o maloljetničkim obračunima, psiholozi istražuju razloge zbog kojih maloljetnici nasrću jedni na druge, a političari imaju svoje objašnjenje i teoriju. Dio njih tvrdi da je sve povezano s mukotrpnim i dugotrajnim procesom izlaska Britanije iz Europske unije. Brexit je, kako kažu, oduzeo političarima toliko vremena i pozornosti da su se prestali baviti drugim stvarima, da su zapostavili probleme koji nagrizaju britansko društvo.

Uistinu su stanovnici Velike Britanije pred zidom. Vjerojatno ima onih kojima i nije stalo je li zemlja u EU ili ne, njihov status se neće promijeniti, ali zasigurno mnogi žale što su uopće izišli na referendum o izlasku, što su zaokružili razvod s EU i što se danas njihova kraljevina nalazi pred razlazom bez dogovora u kojem će oni izgubiti jer, iako će zatražiti odgodu Brexita od tri mjeseca, ili EU to neće prihvatiti ili će VB-a u posljednji trenutak potpisati uvjete dogovora kakve EU nalaže i od njih ne odstupa. Taj dogovor o izlasku VB-e iz EU a kojega dvije strane ne mogu postići sadrži ogroman broj uvjeta i pravila.

Jedan od većih problema kojega se u ostatku Europe najviše spominje je granica između Sjeverne i Republike Irske ali nije to sve, ima mnogo drugih uvjeta kojih Britanci nisu ni bili svjesni kada su bahato i samouvjereno, kao uvijek i u sadašnjosti i u prošlosti, zaokruživali a to znači da Velika Britanija neće izići iz EU onako kako oni žele već onako kako nalaže EU i ovim se zapravo vraća britanskoj političkoj komponenti za sve skeptičnosti oko kontinentalnog dijela Europe i organizacije zemalja čiji su bili suosnivači, ali nisu bili među prvim članovima.

Ipak, ono što upada u oči je objašnjenje koje imaju neki Britanski političari za povećanje maloljetničkog nasilja i broja ubojstava i napada u posljednje vrijeme i povezanost s tim što zemlja sve svoje pozornosti posvećuje Brexitu, a ne gleda na socijalno stanje u društvu. Normalno je nekada da određena nacija slijedi ukupno raspoloženje u zemlji. Na primjer, logično je da se povećava broj prodanih količina piva i grickalica kada je svjetsko prvenstvo u nogometu a reprezentacija dobro igra i daleko gura na istom. Normalno bi bilo i da dosta stanovnika pjevuši neku pjesmu ako je dobra i ako je osvojila prvo mjesto na Euroviziji. Ali ako politički problemi utječu na maloljetničko ponašanja u toj mjeri da se zbog njih povećava broj ubojstava i napada, onda su ti problemi stvarno veliki.

U isto vrijeme kada Britanci muku muče s Brexitom a izgleda da se sve odražava i na opće stanje u društvu i porast maloljetničkog nasilja, u jednoj državi na Balkanu traju pregovori oko sastavljanja vlasti, ta zemlja optužuje susjede za špijunažu i naoružavanje terorista, a u jednom dijelu te zemlje se sastaju pripadnici i potomci krvoločne vojne formacije iz Drugog svjetskog rata. U toj zemlji političari već desetljećima ne mogu riješiti nagomilane političke probleme, a usput uvelike stvaraju i izmišljaju novi broj problema da bi zaveli i zavadili narode.

U toj zemlji na mlade se gleda u trenutku kada je ogroman broj mladih iz te zemlje otišao u neku drugu europsku zemlju (ironično, čak i u Irsku ili Veliku Britaniju) u potrazi za spasom. Kada u toj zemlji kažemo „politički problem“, onda govorimo o nečemu uistinu ogromnome a kada bi se to odrazilo na stanje u društvu, ma ljudi bi se u sumrak trebali zatvarati u improvizirane bunkere u vlastitim domovima i ne izlaziti prije svanuća. No, nismo svi isti, zar ne, i ne bi valjalo da jesmo. Tako u Britaniji muku muče s „Brexitom“ a u Bosni i Hercegovini se suočavamo s povećanim „exitom“ iz države u vidu pakiranja kofera i odlaska. Političari ne gledaju na te izlaze nego većinom samo na jedan ulaz, i to ulaz u vlast.

Kada bi mladi u Bosni i Hercegovini manifestirali političke probleme države na ulici, bilo bi uistinu mnogo posla za sociologe i medicinske djelatnike a i zatvori bi bili pretrpani. Dakle, nismo mi u biti ni toliko loši. Ili smo valjda shvatili visoku političku djelatnost u ovoj državi i čemu ona služi.

Autor: M. Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});