fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BRITANIJA JE NAPUSTILA EU: Ovo je sedam stvari koje će se sada promijeniti

Autor: Hina

LONDON - Velika Britanija je u ponoć, odnosno u 23 sata u petak po lokalnom vremenu, napustila Europsku uniju uz slavlje zagovornika Brexita.

Ujedinjeno Kraljevstvo je tako postala prva članica u povijesti Europske unije koja je napustila tu zajednicu europskih država koja sada ima 27 članica.

Europska unija do sada nikada nije izgubila neku članicu, nego se isključivo širila.

Građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili su napustiti Europsku uniju na referendumu održanom 23. lipnja 2016. većinom od 51,9 posto glasova. Tadašnja britanska premijerka je u ožujku 2017. po članku 50 ugovora o Europskoj uniji formalno pokrenula proces istupanja iz EU-a nakon čega su počeli složeni pregovori koji su trebali biti okončani razvodom 29. ožujka 2019. 

Tri godine mukotrpnog procesa

Prva verzija sporazuma o razdruživanju, koju je Bruxelles zaključio s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May, odbačena je tri puta u britanskom parlamentu, zbog čega je datum Brexita više puta odgađan.

Njezin nasljednik Boris Johnson postigao je novi dogovor s Bruxellesom sredinom listopada 2019.

Nakon novog pomicanja datuma izlaska na 31. siječnja 2020., na izvanrednim izborima u prosincu osvojio je uvjerljivu većinu u parlamentu i to je napokon omogućilo ratifikaciju Sporazuma o povlačenju.

Johnson i čelnici Europske unije su 24. siječnja potpisali sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, a Europski parlament ga je 29. siječnja potvrdio.

Sporazum o razvodu predviđa prijelazno razdoblje do 31. prosinca, do kada dvije strane moraju usuglasiti buduće odnose, posebice trgovinske. Do tada će Britanija primjenjivati europska pravila, ali neće imati pravo glasa. 

Ujedinjeno Kraljevstvo se 1973. godine pridružilo Europskoj ekonomskoj zajednici, iz koje je nastala današnja Europska unija, a već 1975. je u toj zemlji održan referendum o članstvu u zajednici na kojem se, za razliku od posljednjeg, dvije trećine Britanaca izjasnilo za ostanak u EEZ-u.

Nakon izlaska iz EU-a, Velika Britanija automatski započinje s 11-mjesečnim periodom tranzicije. U tom će vremenu Velika Britanija morati poštovati pravila EU-a. Većina stvari ostat će ista, no doći će do nekih promjena, piše BBC.

Sedam stvari koje će se promijeniti:

1. Britanski zastupnici u Europarlamentu izgubit će svoja mjesta

74 zastupnika u Europskom parlamentu izgubit će svoja mjesta jer s Brexitom Velika Britanija napušta sve političke institucije i agencije EU-a.

2. Nema više EU samita

Britanski premijer Boris Johnson morat će biti posebno pozvan ako se bude želio pridružiti drugim vođama na sastancima Europskog vijeća u budućnosti.

Ni britanski ministri neće ići na regularne sastanke na kojima se odlučuje o stvarima kao što je, primjerice, ograničenje ribarenja.

3. Mnogo će se govoriti o trgovini

Velika Britanija od sada može početi razgovore s drugim zemljama u svijetu vezano za pravila o trgovanju robama i uslugama. Naime, dok nije formalno izašla iz EU-a, Velikoj Britaniji nije bilo dozvoljeno da vodi pregovore o trgovini sa zemljama poput SAD-a i Australije. Pristaše Brexita smatraju da će upravo ova sloboda da sama određuje trgovinsku politiku dovesti do jačanja britanske ekonomije.

Puno toga treba još raspraviti i s EU-om. Najvažnije je sada uspostaviti trgovinski sporazum na relaciji Velika Britanija – Europska unija. No novi sporazumi nastupit će tek nakon perioda tranzicije.

4. Putovnica Velike Britanije promijenit će boju

Nakon više od 30 godina Velika Britanija dobit će ponovno modru putovnicu koja će zamijeniti sadašnju tamnocrvenu. Od sredine godine nove putovnice izdavat će se u plavoj boji, a stare će nastaviti važiti.

5. Kovanica Brexit

Od petka u upotrebu ulazi oko tri milijuna Brexit kovanica od 50 penija. Na njima će pisati datum 31. siječnja te natpis: “Mir, prosperitet i prijateljstvo sa svim nacijama”.

Ova kovanica je izazvala podijeljene reakcije, a neki od podržavatelja ostanka u EU su rekli kako će odbijati prihvatiti ih.

6. Gasi se britanski odjel za Brexit

Tim koji je vodio pregovore i pripreme s EU-om raspušten je na dan Brexita. Osnovala ga je tadašnja premijerka Theresa May 2016. godine.

7. Njemačka neće izručivati svoje građane u Veliku Britaniju

Osumnjičenike koji pobjegnu iz Velike Britanije u Njemačku neće biti moguće vratiti nazad. Prema njemačkim pravilima izručenje njihovih građana moguće je samo u zemljama EU-a.

Sedam stvari koje će ostati iste:

Kako tranzicijski period nastupa odmah po Brexitu, velika većina stvari ostat će ista do 31. prosinca 2020. godine.

1. Putovanje

Letovi, putovanje brodom i vlakovima neće se mijenjati. Kad je riječ o kontroli putovnica, tijekom tranzicijskog perioda, građani Velike Britanije moći će stajati u redu namijenjenom za građane EU-a.

2. Vozačke dozvole i putovnice za kućne ljubimce

Vozačke dozvole i putovnice za kućne ljubimce nastavit će vrijediti i dalje.

3. Europska kartica zdravstvenog osiguranja

Zdravstvena kartica koja omogućava liječenje u slučaju bolesti ili nesreće u drugim zemljama EU-a te Švicarskoj, Norveškoj i Lihtenštajnu nastavit će biti valjane tijekom perioda tranzicije.

4. Život i rad u EU

Tijekom perioda tranzicije sloboda kretanja će nastaviti biti na snazi tako da će građani Velike Britanije moći raditi i živjeti u EU kao i do sada.

Isto vrijedi i za građane EU-a koji žive i rade u Velikoj Britaniji.

5. Mirovine

Građani Velike Britanije koji žive u EU nastavit će primati svoje mirovine.

6. Doprinosi za proračun

Tijekom perioda tranzicije Velika Britanija nastavit će s uplatama u proračun EU-a. To znači i da će se nastaviti financirati projekti iz EU fondova.

7. Trgovina

Trgovina između Velike Britanije i EU-a ostat će ista te nikakve dodatne naplate neće biti uvedene

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});