fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Broj migranata u BiH mogao bi se povećavati

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ranije uočeni porast priliva migranta na pod-ruti Albanija - Crna Gora - Bosna i Hercegovina – Hrvatska nastavio se i nakon prošle godine. Broj migranta na ovoj relaciji mogao bi se i dalje povećavati, upozorio je “Frontex”, prenosi Dnevni Avaz.

Agencija Europske unije za kontrolu granica u izvještaju, objavljenom 28. travnja, ističe da migranti traže alternativne pravce kretanja prema EU te da ih sve više odabire BiH kao tranzit prema Uniji.

U obimnom dokumentu navodi se podatak da je prema našoj zemlji zabilježen porast priliva migranta od čak 122 posto u odnosu na 2016. godinu. “Frontex” kroz grafikone i analize ističe trend sve većeg priliva migranta u BiH u posljednjih 15 mjeseci.

Postrožena kontrola granica Srbije prema Hrvatskoj i Mađarskoj preusmjerila je migrante da iz Grčke krenu kroz Albaniju dalje. S njima su krenuli i Albanci pa nositelji putovnica te države dominiraju među onima kojima je odbijen nastavak puta ka EU u jednoj od balkanskih država, uključujući i BiH. Najveći broj odbijenica dobili su u Srbiji.

“Frontex” upozorava i na povećano krivotvorenje dokumenata te na rast stope kriminala sa porastom priliva migranta. Crno tržište krivotvorenja dokumenata bilježi rast, što predstavlja dodatni izazov za agencije za provođenje zakona, navodi se u izvještaju.

Inače, “Frontex” je iz mjeseca u mjesec od kraja prošle godine upozoravao na rastući pritisak na bh. granicu. Iako je nakon listopada 2017. godine došlo do izvjesnog zatišja na granici BiH, prvi proljetni dani doveli su do naglog skoka priliva onih koji iz ratnih područja Sirije, Iraka i Afganistana traže budućnost na Zapadu.

Iako državljani ove tri zemlje prednjače, zanimljivo je da preko balkanskih ruta u EU pokušavaju doći i – Gruzijci! Njih čak 306 zatražilo je međunarodnu pomoć u našoj regiji. Analitičari “Frontexa” navode da su stanovnici te zemlje “postali mobilniji, ali ne i upućeniji u vizni režim regije”.

To što je Gruzija 28. ožujka 2017. dobila ukidanje viza za EU, ne znači da bez viza mogu i na zapadni Balkan – pojašnjeno je u ovom dokumentu.

U detaljnoj analizi navodi se i podatak da se sve veći broj Sirijaca odlučuje da preko BiH dođe do Hrvatske, dok Iračani i Iranci zaobilaze našu zemlju. Sirijsku rutu u stopu prate Turci pa je njihov broj u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na posljednja tri mjeseca prošle godine, porastao za čak 63 posto. Afganistanci su i dalje najprisutniji u Srbiji i nastoje ući u Hrvatsku. Prelazak te granice, međutim, onemogućen je najvećem broju njih.

Zanimljivo je da se u analizi navodi i porast ilegalnog boravka državljana EU na Balkanu. Oni čine čak 16 posto u ovoj kategoriji. Ističe se i podatak da je Srbiji ukidanje viza za kineske državljane donijelo porast broja Kineza koji se preko ove države pokušavaju dokopati Europske unije.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});