fbpx

BRUKA I SRAMOTA: Državni tužitelj Ćazim Hasanspahić, šef Odsjeka za terorizam, pravomoćno izgubio još jednu optužnicu!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Prije sedam mjeseci, Sud Bosne i Hercegovine je, u ponedjeljak 17.1.2022. godine, u 12,00 sati, izrekao prvostepenu presudu u predmetu Sena Hamzabegović, kojom je optuženu Senu Hamzabegović oslobodio optužbi, da je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti iz člana 202. stav 2. tačka b) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa stavom 1. KZ BiH, piše Josip Šimić-Đinđić!

Naime, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9.9.2021. godine optužnicu u predmetu Sena Hamzabegović  koja optuženu Senu Hamzabegović tereti da je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti iz člana 202. stav 2. tačke b) Krivičnog zakona Bosne  i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa stavom 1. KZ BiH.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je optužena Sena Hamzabegović u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana Bosne i Hercegovine koji su boravili na ratištu u Siriji i Iraku iako je znala da se navedena lica bore na strani Islamske države (ISIL-a), te da su se priključili formacijama koje su na osnovu rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašene terorističkim grupama i organizacijama. Te organizacije su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka, a njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Dana 25. 05. 2022. godine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijelo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, dok je Odbrana zatražila odbacivanje žalbe kao neosnovane.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je tada tokom obrazlaganja žalbe pred Apelacionim vijećem Suda BiH rekao kako osporava prvostepenu presudu iz januara ove godine te da je smatra nerazumljivom. Tužilac je kazao kako je Hamzabegović skupljala novac i konvertovala ga, te predavala prilikom tri odlaska u Siriju, ili je novac ostavljala ispod ćilima, gdje su ga druge osobe preuzimale. Naveo je kako su tokom postupka saslušni svjedoci koji su rekli kako Muradif ima mnogo novca, kako je davao garanciju drugim državljanima BiH da mogu ući na teritoriju pod kontrolom ISIL-a, da je posjedovao vozila i kuće, plaćao otkup za zarobljenike, te da je “nesporno da je optužena znala čime se bavi Murafid Hamzabegović”, a što nije zaključeno u presudi.

Optužena Hamzabegović je počinila krivično djelo i samim tim je činjenično stanje pogrešno utvrđeno, kazao je Hasanspahić, dodavši kako je “optužena potvrdila da je pripremala novac, konvertovala novac, čak da je to zajednički novac s Muradifom”, i iz čega se jasno zaključuje da je bila svjedok djelovanja terorističke organizacije.

Rekao je da je Pretresno vijeće navelo kako su razlozi njenog odlaska bili emotivne prirode, međutim, kako je kazao tužilac, ona je navela da je išla zbog razvoda braka, te da je nemoguće povjerovati da je razvod razlog zašto je išla na ratno područje iz uređenih pravnih sistema kao što su Švicarska i BiH.

 

Sve te činjenice, uz tri odlaska u Siriju, obrazlažu tezu Tužilaštva da je činjenično stanje nepotpuno i pogrešno utvrđeno, rekao je tužilac, predloživši Apelacionom vijeću da preinači prvostepenu presudu i proglasi Hamzabegović krivom ili da presudu ukine i odredi ponovno održavanje pretresa pred ovim vijećem.

Prema tjednom pregledu aktivnosti Suda Bosne i Hercegovine na web stranici Suda BiH za Odjel I, II i III za 20. do 24. lipnja 2022. godine, navedeno je, da je Vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo 25.5.2022. godine u predmetu Sena Hamzabegović S1 2 K 040400 22 Kž 5 drugostupanjsku presudu kojom je odbijena kao neutemeljena žalba Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i potvrđena prvostupanjska presuda Suda Bosne i Hercegovine broj S1 2 K 040400 21 K od 17.1.2022. godine!

Tužilac Ćazim Hasanspahić je također podigao, a Sud BiH je, dana 14.1.2021. godine, potvrdio optužnicu koja optuženog Jahju Vukovića tereti da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202.d stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi s članom 201. KZ BiH.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 02. februara 2021. godine u predmetu S1 2 K 038331 21 Ko, optuženi Jahja Vuković se izjasnio da nije kriv za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1, a sve u vezi s članom 201. KZ BiH. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 02.  marta 2021. godine. U toku je iznošenje dokaza tužilaštva. Sudeće vijeće u sastavu: Šeleda Nenad, Perić Branko, Begović Džemila.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je, 5.10.2021. godine, presudu u predmetu Jahja Vuković  kojom je optuženi Jahja Vuković oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202.d stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi s članom 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH. Presuda je postala pravomoćna u januaru 2022. godine!

Naime, državni tužitelj Ćazim Hasanspahić je u zadnjih 3-4 godine izgubio više od 4 optužnice iz oblasti terorizma i korupcije, a neke od optužnica nisu mu prošle čak ni kontrolu Suda BiH, odnosno nisu potvrđene, o čemu smo pisali, jer se radi o tužiocu čija su nesposobnost, neprofesionalnost i ne znanje postali preopasni za svaku istragu, a blagostanje za osumnjičenike i optuženike.

 

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI