Bukvarević obrazložio zakon o razvojačenim braniteljima

Autor: Fena

SARAJEVO - Na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, federani ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević obrazložio je Prijedog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, a predsjedatelj parlamentarnog odbora za braniteljsko-invalidsku zaštitu, zastupnik Esad Bašagić, pozvao sve zastupnike da u raspravi "ne ubiraju jeftine političke poene", već se usredsrede na donošenje zakona koji iščekuje "nezaštićena" kategorija branitelja.

Bašagić je kazao da je sedmočlani odbor zasjedao u međuvremenu i odobrio predloženi zakon s pet glasova “za” i dva uzdržana.

Ministar Bukvarević je obrazložio da je zakonom, među ostalim pravima, propisan i mjesečni novčani dodatak razvojačenih braniteljima koji nemaju primanja. To pravo, prema Bukvarevićevom obrazloženju, imat će razvojačenih branitelj stariji od 65 godina koji zajedno s bračnim partnerom nemaju sredstava za izdržavanje, potom branitelji stariji od 60 godina koji su bili u oružanim snagama najmanje godinu dana, a u evidenciji nezaposlenih su također najmanje godinu te ni oni zajedno s bračnim partnerom nemaju primanja.

Žena borac ima pravo na ovaj dodatak ako je starija od 50 godina i ako je u oružanim snagama bila najmanje godinu, koliko i u evidenciji nezaposlenih, te s bračnim partnerom nema sredstava za izdržavanje.

Bukvarević je pojasnio da pravo na dodatak imaju i razvojačeni branitelji stariji od 57 godina koji su tri godine bili u borbi, minimalno godinu na birou, a također nemaju sredstava za izdržavanje s bračnim partnerom. Borački dodatak je među 15 prava koje najavljuje Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihove obitelji. Predlagač, Federalna vlada, ranije je priopćila  da branitelji i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inostranstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje.

Prednost u korištenju  usluga zdravstvenih ustanova, liječenje u drugoj županiji, osiguranje povoljnijih uvjeta  za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju, također su među propisanim pravima.

Podrazumijevaju se i pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije umirovljenje, duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanje u oružanim snagama, zatim stambeno zbrinjavanje, subvencije u plaćanju naknade za pogodnost, naknada za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta.

Predloženi zakon najavljuje i pomoć povratnicima, odnosno besplatni priključak na infrastrukturne mreže (voda, električna energija, gas), kao i prednost bivših branitelja pri smještaju u umirovljene domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uvjeta školovanja i pravo na izdavanje identifikacijske kartice razvojačenih branitelja. Ovim zakonom propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko -invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog  rata. Ministar Bukvarević naglašava da je od iznosa 315,5 milijuna KM, koji se, u skladu sa sporazumom Vlade i braniteljskih udruženja, neće mijenjati s pozicije resornog ministarstva u idućih pet godina, 14 milijuna KM predviđeno za primjenu ovog zakona u 2019. godini.

Inače je propisano da primjena zakona počne od te godine. S federalne razine osigurava se ukupno 570 milijuna KM godišnje (315,5 milijuna s pozicije braniteljskog ministarstva i više od 250 milijuna za mirovine branitelja s pozicije Ministarstva rada), a Bukvarević predlaže da po usvajanju zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihove obitelji, bude oformljena ekseprtna grupa koja bi svih pet braniteljskih zakona u FBiH objedinila u jedan, s jednim novčanim izvorom za njegovu primjenu. Ova sjednica Zastupničkog doma protiče usporedo s mirnim prosvjedom grupe razvojačenih branitelja ispred zgrade Parlamenta koji očekuju ishod rasprave zastupnika o predloženom zakonu.

U dosadašnjoj raspravi, stranke su optuživale jedna drugu da ovu priliku koriste za ubiranje političkih poena u predizborno vrijeme. Dosad je uloženo četrdesetak zastupničkih amandmana na predloženi zakon.

Sjednici ne prisustvuju zastupnici Kluba HDZ-HNS, a prisutni su predstavnici braniteljskih udruženja

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI