fbpx

Čak 13 anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dali su jutros otkaz; Iz KCUS-a tvrde: Sve je unaprijed pripremljeno

Autor:

Izravni povod koji je potaknuo anesteziologe na otkaze je pritisak uprave Kliničkog centra, iz koje su od njih tražili da potpišu pismo kojim opovrgavaju tvrdnje o lošim uvjetima rada na Klinici za anesteziologiju, ali i o tome da su neuporabljivi kineski respiratori koji se tamo koriste na pacijentima s teškim oblicima covid-19.

Veća skupina anesteziologa zatražila je raskid radnog odnosa u Kliničkom centru u Sarajevu zbog pritisaka uprave, ali i loših uvjeta za rad i neodgovarajuće skrbi za pacijente zaražene koronavirusom.

Tu informaciju je tijekom dana potvrdio ministar zdravstva Sarajevske županije Haris Vranić upozoravajući kako je riječ o očevidnom dokazu o lošem radu uprave Kliničkog centra predvođene Sebijom Izetbegović, suprugom predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

“Trinaest anesteziologa je dalo otkaze tako da će nakon sedam dana otkaznog roka prestati raditi u Kliničkom centru. I mene kao ministra i vladu je to zateklo. Dali smo obećanje da nitko neće ostati bez posla jer ne dopuštamo svojevrsni mobing koji je natjerao ove ljude na to”, kazao je Vranić na sjednici županijske skupštine odgovarajući na pitanja zastupnika koji su tražili pojašnjenje o tome što se zbiva na Kliničkom centru.

Prema navodima lokalnih medija izravni povod koji je potaknuo anesteziologe na otkaze je pritisak uprave Kliničkog centra, iz koje su od njih tražili da potpišu pismo kojim opovrgavaju tvrdnje o lošim uvjetima rada na Klinici za anesteziologiju, ali i o tome da su neuporabljivi kineski respiratori koji se tamo koriste na pacijentima s teškim oblicima covid-19.

Respiratori kupljeni iz Kine koji ne rade

Vlada Federacije BiH je za bolnice u tom entitetu prošle godine nabavila stotinu respiratora iz Kine, čija se kvaliteta pokazala problematičnom. Skupina anesteziologa na to je upozorila upravu Kliničkog centra u Sarajevu internim pismom iz ožujka ove godine, koje je ipak dospjelo do medija.

Ravnateljica KCUS-a Izetbegović potom je tvrdila kako su te optužbe neutemeljene te da kineski respiratori dobro funkcioniraju.

No zbog nabavke tih problematičnih i preplaćenih respiratora pred Sudom BiH trenutačno se sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ministrici financija Jelki Miličević i bivšem ravatelju Civilne zaštte Fahrudinu Solaku, kao i Fikretu Hodžiću, vlasniku tvrtke “Srebrena malina” koja je bila posrednikom u kupnji strojeva.

Županijski ministar Vranić kazao je kako je pobuna anesteziologa dovoljno jak razlog da se dozna što se točno zbiva u KCUS-u, odnosno s respiratorima.

“Pozivam i vladu Federacije BiH čija je ovo nadležnost i federalnog ministra (zdravstva) da se probudi iz dubokog sna jer je on suučesnik u svemu ovome što se zbiva. Nemalo sam iznenađen, a svi vi sami sebi dajte odgovor što ih je natjeralo da njih 13 u jednom danu dade otkaz i riskira svoju karijeru”, kazao je Vranić na županijskoj skupštini.

Čudi ih naprasna odluka

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uputio je priopćenje za javnost povodom odlaska 13 anesteziologa, za koje je Vlada SŽ odlučila da budu zaposleni u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš”.

“U cilju istinitog informiranja javnosti menadžment i Krizni stožer Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dužni su reagirati na medijske neistine i konstrukcije u vezi sa zahtjevom za prekid radnog odnosa 13 anesteziologa”, navodi se u reakciji KCUS-a.

Dodaje se da čudi naprasna odluka da se zahtjevi za raskid radnog odnosa podnesu nakon što su menadžment i Krizni stožer krenuli u rješavanje problema na koje su u svom pismu ukazali anesteziolozi.

“Ukoliko je točna tvrdnja njihovog odvjetnika da je odluka o napuštanju KCUS-a ‘donesena davno, još prije mjesec’, onda bi se moglo zaključiti da je interni dopis, koji su okvirno u to vrijeme anesteziolozi napisali, a koji je dospio u javnost, bio samo medijska priprema za ovaj potez”, navodi se u reakciji.

Dalje stoji da se, nakon tvrdnje odvjetnika da su anesteziolozi “počeli dolaziti kod njega” kada je Tužiteljstvo pokrenulo istragu, “s pravom nameće pitanje da li su anesteziolozi bili pod pritiskom tužitelja koji su ih saslušavali kao svjedoke”.

“Podsjećamo da je grupa liječnika s KCUS-a prijavila državnog tužitelja Džermina Pašića Uredu disciplinskog tužitelja zbog neprimjerenog pritiska na njih te da je Federalno tužiteljstvo ocijenilo da je postupanje tužitelja Pašića bio čin koji je ‘nedopušten i nezakonit i izlazi izvan propisanih ovlaštenja Tužiteljstva BiH’. Indikativno je da javnost o otkazima anesteziologa nisu obavijestili oni sami, nego je to uradio ministar zdravstva SŽ Haris Vranić, te da je nakon toga uslijedila očigledno unaprijed planirana političko-medijska akcija s poznatim akterima, viđena već mnogo puta”, navodi KCUS u priopćenju.

Dalje se dodaje da se “u javnost plasiraju neprovjerene informacije, neistine, a istovremeno se povlače politički potezi poput zakazivanja hitne sjednice Vlade KS, objavljivanja unaprijed pripremljenih stranačkih priopćenja i izjava”.

Cilj svega toga, navode s KCUS-a, nije briga za pacijente i njihovo zdravlje, nego politički obračun vladajuće koalicije u Sarajevskoj županiji s menadžmentom i liječnicima KCUS-a, koji će se očigledno nastaviti.

“Javnost već dugo svjedoči da su KCUS, njegov menadžment i liječnici, kao nijedna druga zdravstvena ustanova u BiH, pod kontinuiranim političkim i medijskim nasrtajima, uprkos tome što postižu uvjerljivo najbolje rezultate. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nastrajima kao KCUS” stoji u reakciji.

U priopćenju se ističe da je i ovaj put riječ o “unaprijed pripemljenom scenariju pod političkim pokroviteljstvom, na što upućuje i najava da će 13 anesteziologa odmah dobiti posao u Općoj bolnici, iako je svima jasno da ta zdravstvena ustanova nema potrebu za angažmanom tolikog broja anesteziologa”.

Stopa umiranja od covida među najgorima u svijetu

BiH je tijekom pandemije zabilježila iznimno visoku stopu smrtnosti kod osoba zaraženih koronavirusom, a do početka svibnja u toj je zemlji od izbijanja zaraze preminulo više od 8500 osoba. U trećem valu pandemije, koji je izbio potkraj ožujka i eskalirao u travnju, dnevno je u prosjeku umiralo najmanje pedesetak osoba.

Najveći broj umrlih bili su teški pacijenti koji su završili na respiratorima.

Prema podacima američkog medicinskog sveučilišta John Hopkins, s 259 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika BiH je četvrta država na svijetu nakon Mađarske, Češke i San Marina.

Autor:

ZADNJE VIJESTI