fbpx

ČAMPARA: “Krivi su oni koji zveckaju oružjem, Bošnjaci neće dozvoliti novi genocid”

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - U razgovoru za Radiosarajevo.ba federalni ministar unutrašnjih poslova i član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara, koji je upravo za naš portal početkom mjeseca nagovijestio da će MUP RS dobiti adekvatan odgovor ukoliko formira svoj rezervni sastav, ističe da je "reakcija SDA sasvim očekivana i normalna".

Pitali smo ga što ova odluka znači i kakvi su dalji koraci?

“Vidim i druge političke stranke koje će podržati inicijativu SDA. Mi smo stvarno upozoravali zadnjih 20 do mjesec dana da se to ne radi, da nije u skladu sa Daytonom, da nije u sladu s aneksima Daytonskog sporazuma, da nije u skladu sa demokratskim policijskim snagama…

Nažalost, i međunarodna zajednica i svi su to nijemo promatrali. Doduše, ovo jeste usvojeno u prvom čitanju, u Nacrtu, vidjet ćemo na kraju što će biti”, priča Čampara.

Naglašava kako “svi moraju biti svjesni da će odgovor iz FBiH biti potpuno adekvatan”.

“I da ćemo mi tražiti reciprocitet, te da ništa nećemo nijemo odavde promatrati. Mir u BiH i regiji je moguć jedino kada su sve snage izbalansirane.

Smatrali smo da ne treba nikakav rezervni sastav upravo jer nismo popunili ni aktivni sastav policijskih struktura! Trebali smo se takmičiti u borbi protiv organiziranog kriminala, u borbi protiv korupcije i drugih oblika krivičnih dijela”, smatra Čampara.

Međutim, prema njemu, jednostrane i unilateralne odluke izazovu ovakvu reakciju.

Na naše insistiranje da pojasni što ovakva reakcija dalje podrazumijeva, Čampara objašnjava:

“Podrazumijeva usvajanje niza zakonskih akata u ovoj oblasti. Mi ćemo ići s popunom aktivnog sastava policijskih tijela, njihovo naoružavanje, izdvajanje sredstava iz budžeta…

Otvorit ćemo mogućnost i za rezervni sastav i na nivou Federalne uprave policije i u kantonima. Jer svaki kanton ima svoj zakon o unutrašnjim poslovima, kao i BiH”, naveo je Čampara.

Na našu konstataciju da su građani ove zemlje veoma zabrinuti, ali i pitanje kome ovo sve treba, ministar Čampara naglašava da su odgovorni oni koji potiču navedenu priču.

“Potpuno bespotrebno i bez ikakvog razloga, argumenata i činjenica. Oni (MUP RS) u svom sastavu imaju oko 400-500 mjesta koje nisu popunili u skladu s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Zašto formirati rezervni sastav ako nisi popunio aktivni? Što je ovdje bio cilj? Pripadanje nekoga, zveckanje oružjem, izazivanje krize? To će vrijeme pokazati.

Moraju biti svjesni da su ovdje ljudi prošli tragedije, genocide, ubijanja, silovanja i da se to nikada više neće moći desiti na onakav način, ako neko misli da se to opet može dešavati”, zaključio je Čampara.

Autor: Slobodna bosna

ZADNJE VIJESTI