fbpx
HOME

Carine za električne i hibridne automobile koji se u BiH uvezu do kraja 2022. će biti smanjene

Autor: dnevno.ba

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sastavilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2022. godine.

Prijedlogom ove odluke propisuju se kriteriji pri uvozu u BiH novoproizvedenih električnih i hibridnih automobila koji će se uvoziti do kraja naredne godine, uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi. Podsjetimo da zastupnici i trgovci sada plaćaju carinu od pet posto na uvoz električnih i 15 posto za hibridne automobile, te da su odavno tražili da se to promijeni.

Tarifne suspenzije ne odnose se na robe koje su porijeklom iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini. Također, radi ostvarivanja prava na uvoz robe uz carinsku deklaraciju će biti neophodno podnijeti i potvrda Vanjskotrgovinske komore BiH da se roba ne proizvodi u zemlji, piše Klix.ba.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI