fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ČAVARA DOBIJA NASLJEDNIKA: Vukadin umjesto „batina“ dobio „mrkvu“

Autor: Dnevno.ba

TOMISLAVGRAD - Nepunih četrnaest mjeseci nakon izbora, postoje naznake da bi se konačno mogla formirati vlast na državnoj razini.

Igranka oko slanja ili neslanja prvog godišnjeg nacionalnog programa ili ANP je završila na način, da se pošalje dokument u sjedište NATO-a u Bruxelles koji se ne zove ANP, ali je u suštini ANP.

Za razliku od državne razine na našoj županijskoj razini se ne prelamaju nacionalni interesi ili politike velikih sila.

Ovdje se i dalje prelamaju interesi dvije osobe koje vode grčevitu borbu za prevlast u županijskoj vladi.

Svjedoci smo šahovske partije dviju struja koje svojom tvrdoglavo besmislenom upornošću nastoje, bilo zadržati postojeći odnos snaga ili pak uspostaviti novu ravnotežu livanjsko-duvanjskih odnosa političke moći.

Iako duvanjskim „disidentima“ ide u prilog politička realnost koja se oslikava u broju ruku u Skupštini, livanjska garnitura drži i dalje da je stranačka volja iznad volje naroda i da se mora poštovati stranačka hijerarhija.

Iako su sve procjene govorile da je nakon smjene Uprave Šuma Hercegbosanske županije povjerenje između dviju HDZ-ovih struja potpuno izgubljeno i da je mogućnost za kompromis minimalna ipak sve upućuje da bi moglo doći do pomirenja.

Intenzivni razgovori i dogovori zadnjih dana između ove dvije struje, koji su zakašnjeli samo nešto više od godinu dana, prema nekim informacijama mogli bi konačno dovesti do mirenja zaraćenih strana.

Iz istih izvora doznajemo da bi ishod sukoba mogao imati sličan završetak kao i na državnoj razini, gdje je pao dogovor oko slanja dokumenta u Bruxelles, dok je ovdje pao dogovor oko slanja Vukadina u Sarajevo.

Naime, informacije do kojih smo došli govore da je Ivan Vukadin kandidat za mandatara u ime većine Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije odustao od te kandidature, te da mu je u središnjici HDZ BiH zauzvrat obećana pozicija predsjednika Federacije BiH.

Zauzvrat je prepustio Borjani Krišto mjesto predsjednika Vlade i glavnu riječ u Vladi Hercegbosanske županije.

Pitanje je samo kako će na ovo reagirati zastupnici HDZ BiH iz Tomislavgrada koji su do sada imali čvrst stav da mandatar mora biti Ivan Vukadin ili neka druga osoba iz Tomislavgrada.

Obzirom na dosadašnje odnose unutar HDZ BiH u Hercegbosanskoj županiji i odnos Općinske organizacije HDZ BiH Tomislavgrad prema odlukama viših stranačkih tijela, a posebno nepoštivanje odluka predsjedništva HDZ BiH u slučaju Šuma Hercegbosanske županije, kad su svi očekivali imajući u vidu neposluh batinu umjesto mrkve, dobije se mrkva, ne bi bilo iznenađenje da na kraju sretni dobitnik ostane i bez mrkve.

Šta je dovelo do neočkivanog obrata i promjene u razmišljanju Ivna Vukadina i njegovih sljedbenika može se samo nagađati.

Je li mogućnost izbora između „batina“ i „mrkve“, izbor pao na mrkvu, zbog možda straha od političkih sankcija i gubitka trenutnih privilegija ili je možda odlučujuće bila neskrivena ambicija da se zasjedne u fotelju koja mu daje sigurnost i daljnji opstanak u političkom životu.

Bez obzira kako na kraju sve ovo završi mnogi će reći prodali se za udobne fotelje, a ionako u politici na prostorima Bosne i Hercegovine nisu na cijeni principi, vjerodostojnost, ljudska i politička odgovornost, jer poučeni iz bliske prošlosti sve je na prodaju.

Vrijeme će pokazati je li ovaj njegov izbor pravi potez ili nije ni svjestan kako bi lako mogao biti eliminiran iz političkog života u Hercegbosanskoj županiji, a time bi njegov politički rok trajanja neminovno bio limitiran.

Ostaje za vidjeti u kojem pravcu će se odvijati besmislena politička kriza na županijskoj razini.

Ostaje za vidjeti kako će eventualno novi dogovori utjecati na odnos sa HDZ 1990 i ostalim koalicijskim partnerima, a ujedno i na već poduzete korake na preuzimanju kontrole nad Šumama Hercegbosanske županije od strane „disidenata“.

Nažalost, umjesto bavljenja gorućim gospodarskim i društvenim temama, nastavlja se sapunica u borbi za prijestolje, u režiji odnarođenih lokalnih političkih moćnika, koji su davno izgubili bilo kakav oblik empatije prema malom čovjeku i njegovim potrebama, navodi se u priopćenju Županijske neovisne liste.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});