fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija

ČEKA LI NAS ODGODA IZBORA? Vrijeme ističe, a novca u blagajni nema

Autor: Dnevno.ba

Nadležnima u BiH polako istječe vrijeme koje imaju po zakonu da osiguraju novac za ovogodišnje opće izbore koji su raspisani za 2. listopada, a imajući u vidu složenu proceduru usvajanja proračuna gotovo nitko se ne usuđuje tvrditi da će blagajna Središnjeg izbornog povjerenstva do 19. svibnja biti puna.

SIP je, postupajući po važećem Izbornom zakonu, a usprkos tome što proračun institucija BiH za 2022. još nije usvojen, na sjednici prošlog tjedna, uz jedan glas protiv, usvojio odluku kojom su raspisani opći izbori u BiH te odluku o redoslijedu izbornih aktivnosti. Iako predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija tvrdi da će novca biti za izbore, kao i za sve prethodne, još nije zakazana sjednica Vijeća jer, prema neslužbenim informacijama, sve u vezi s nacrtom proračuna u resoru financija i riznice BiH još nije završeno.

Proces usvajanja proračuna počinje upravo u Vijeću ministara, a kada dokument dobije potrebnu podršku na toj adresi ide dalje u Predsjedništvo BiH koje ga također mora usvojiti, a nakon toga ga u formi prijedloga upućuju u Parlament BiH, gdje ga moraju usvojiti oba parlamentarna doma, a postoji i mogućnost ulaganja amandmana.

Lokalni izbori prije dvije godine su, između ostalog, prolongirani za polovinu studenog jer nije bilo novca, a sugovornik Glasa Srpske ističe da nigdje nije po automatizmu propisano da će izbori biti odgođeni ako novca ne bude bilo u tom roku, dodajući i to da je zakonodavac očigledno smatrao da se to nikada neće dogoditi, odnosno da je novac nesporan.

– Kakva će biti odluka SIP-a BiH po isteku roka ako novca ne bude, ne zna nitko. Možda će netko predlagati da izbori budu odgođeni, možda će netko biti protiv, a i dalje postoji taj rok do 19. svibnja. Ako nema proračuna, može i Vijeće ministara BiH usvojiti posebnu odluku, ali najbolje je sačekati još malo i taj 19. svibanj jer je još u fazi nagađanja – istaknuo je sugovornik Glasa Srpske upućen u procedure i problematiku.

Članica parlamentarne komisije za financije i proračun u Zastupničkom domu Mira Pekić smatra da se iz proračunske rezerve može izdvojiti novac koji je potreban SIP-u. Istaknula je da ne vjeruje da će proračun biti usvojen do tada.

– Vijeće ministara iz rezerve može naći, na primjer, dio sredstava koji je sada potreban SIP-u, a do listopada svakako očekujemo da ćemo imati usvojen proračun za 2022. godinu – istaknula je Pekić.

Izbornim zakonom BiH definirano je da novac za održavanje izbora mora biti osiguran najkasnije 15 dana od dana raspisivanja izbora. BiH je, s druge strane, imajući u vidu da drugu godinu zaredom nema proračuna, na odlukama o privremenom financiranju, a postojeća ističe krajem lipnja. Uz to, Izborni zakon definira da “odluku o odgađanju izbora na određenom biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici donosi SIP na osnovi činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s odredbama zakona te da se odgođeni izbori provode ako u nekoj izbornoj jedinici ili biračkom mjestu glasovanje nije obavljeno onog dana koji je određen za glasanje”. Odgođene izbore raspisuje SIP, a u pravilu se provode u roku od sedam, a najkasnije 30 dana od dana za glasovanje na redovnim izborima.

Suad Arnautović je nedavno upozorio da će se SIP “striktno pridržavati zakona i rokova” te da su nakon 19. svibnja, ako ne bude novca za izbore, na potezu i pravosudne institucije.

– U Kaznenom zakonu postoje odredbe o tome što ako se na protupravan način onemoguće birači da ostvare prava. SIP BiH je dužan, ako smatra da je počinjeno kazneno djelo, to prijaviti nadležnom tužiteljstvu – rekao je Arnautović.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});