fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Čeka se Sipa: Sutra novo Vijeće ministara, Vlada Federacije i proračun?

Autor: Dnevni list

SARAJEVO – Federacija BiH sutra će, ako sve procedure budu ispoštovane, dobiti novu Vladu, kao i proračun za 2015. godinu, čime će se konačno izići iz stanja neizvjesnosti zbog nepostojanja nove izvršne vlasti kao i činjenice da u utorak ističe i odluka o privremenom financiranju većeg bh. entiteta.

Danas nova odluka o imenovanju

Predsjedatelj Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Edin Musić potvrdio je u razgovoru za naš list kako se odlučilo isti dan, dakle, u utorak, imenovati i Vladu, kao i proračun, a danas bi, naglasio je, predsjednik i potpredsjednici Federacije, uz prijedlog premijera za kandidata za reda “ostalih”, trebali donijeti novu odluku o imenovanju Vlade Federacije koju bi uputili u Zastupnički dom na potvrđivanje.

Podsjećamo, spor koji nastao zbog viška srpskih ministara u Vladi, što je bilo neustavno, riješen je na način da se DF-ov kandidat za federalnog ministra rada i socijalne politike dr. Milan Mandilović opredijelio kao kandidat iz reda “ostalih”, što je u konačnici dovelo do toga da u novi saziv Vlade više nisu predložena četiri kandidata iz reda Srba (jedan iz HDZ-a BiH i tri iz DF-a).

Provjere kandidata

Kada je, pak, u pitanju Vijeće ministara sporna situacija koja se pojavila zbog činjenice da su kandidati DF-a i HDZ-a BiH, za ministra prometa i veza i njegovog zamjenika, iz reda istog – hrvatskog naroda, riješena je na način da HDZ imenuje njegovog zamjenika iz reda nekog drugog naroda ili, pak, iz reda “ostalih”, odnosno bez nacionalnog izjašnjavanja.

U međuvremenu pojavile su se informacije kako u Vijeću ministara neće biti predstavnika iz reda “ostalih” što bi moglo predstavljati novu blokadu, no upućeni smatraju kako bi se to pitanje moglo riješiti upravo na način da jedan od zamjenika izbjegne nacionalno izjašnjavanje.

Ostaje za vidjeti hoće li SIPA danas okončati procedure koje se tiču provjere imena kandidata čime bi se otvorila vrata da proces ustroja vlasti u Federaciji i državi bude okončan isti dan, pet i pol mjeseci nakon općih izbora.

Proračun

Podsjetimo, ovogodišnji prijedlog entitetskog proračuna iznosi oko 2,3 milijarde maraka koji je, dakle,za 141,4 milijuna maraka ili 5,7 posto manji u odnosu na prošlogodišnji, dok je u odnosu na nacrt, utvrđen krajem listopada, predloženi proračun manji za 11, 1 milijun maraka.

 

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});