fbpx

Čekamo Bošnjake da srede svoju situaciju i da se konačno formira vlast

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Lideri HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik složili su se na današnjem sastanku delegacija ove dvije stranke koji je održan u Mostaru da je u najkraćem vremenu u naredne dvije-tri sedmice neophodno formirati Vijeće ministara BiH.

– Naravno da je puno tema o kojima trebamo razgovarati, dogovorili smo se da naš europski put apsolutno nema alternativu i kandidatski status i sve preduvjete za kanidatski status da trebamo definitivno završiti, tako da to nije do Bosne i Hercegovine, ali jednako tako naša suradnja se mora i s nivoa centrala dvije stranke spustiti do najnižeg nivoa unutar jedne i druge stranke, da jednostavno zbližavamo predstavnike i naša dva naroda, hrvatskog i srpskog, i da pozovemo i predstavnike trećeg naroda da zajedno s nama grade sve ono što treba uraditi u ovom narednom vremenu. Informirao sam gospodina Dodika da sam ovih dana razgovarao s gospodinom Radončićem i da u iduću srijedu imamo sastanak sa SDA na sličnom nivou u Sarajevu, gdje ćemo razgovarati o sličnim temama da bismo otpočeli ovaj proces uspostave vlasti na nivou Vijeća ministara BiH – kazao je Čović nakon sastanka.

Pojasnio je da će se delegacije HDZ-a BiH i SDA sastati u iduću srijedu u Sarajevu. Na svaki sastanak, rekao je, ide s uvjerenjem da se načini iskorak, ali i da za svaki dogovor treba dvoje.

– Došlo je vrijeme da realno sagledamo odnose u BiH, da niko više nikom ne može naturiti mišljenje. Što se tiče hrvatskog naroda, HDZ i HNS imaju uvjerljivu većinu, bez koje, davno sam rekao, ne može se apsolutno promišljati da se napravi neki nivo vlasti, ali moramo otkloniti pitanje izbornog zakonodavstva – rekao je Čović.

Upitan vidi li SBB kao partnera u vlasti, Čović je odgovorio:

– Zašto da ne, ja svako malo, kao i sa svima ostalima, razgovaram s gospodinom Radončićem, šta će se desiti oko toga, vidjet ćemo. Nisam ja taj koji određuje. Srpska strana ima jasan kapacitet, hrvatska također, vjerujem da će i bošnjačka tražiti slično, pokušavaju već duže vrijeme, to su nazvali bošnjački blok, završilo je kako je završilo, a ko zna je li završilo, da ne prejudiciram. Vjerujem da je došlo vrijeme da uspostavimo Vijeće ministara BiH, jer sve dalje bi bilo veliki rizik.

Dodik je istaknuo da se nedopustivo kasni s tim procesom uspostave vlasti. Naveo je da su i hrvatska i srpska politička reprezentacija već odavno jasne i da u tom pogledu HDZ i SNSD čine vodstvo te dvije reprezentacije te da čeka da se u okviru bošnjačke političke strukture konsolidira ta politička volja i da se konačno nađu tamo gdje trebaju biti.

– Ovdje imamo zastoje koji idu za tim da naprave čak i opstrukciju. Vidjet ćemo u narednim danima postoji li ozbiljna organizirana opstrukcija formiranja vlasti i dat ćemo odgovor na to ili ne postoji. Dakle, uvijek smo, godinama unazad, dovođeni u poziciju da bošnjačka strana uvijek nešto traži ili traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu koja se ne može ni formirati niti nešto raditi. Vidjet ćemo je li to neki plan koji možda možemo nazrijeti, ali o tome ćemo pričati kasnije, kada shvatimo da oni naprosto imaju taj neki svoj plan B. Inače ih pozivamo da to zajedno završimo, postoje kapaciteti za to. Ovo je naš apel: sredite svoju situaciju i dođite da se kao politički predstavnici naroda dogovorimo u skladu s Ustavom – rekao je Dodik.

Također, Dodik je naveo da je jedna od tema o kojima su danas razgovarali reforma Izbornog zakona te da SNSD potpuno podržava rješenje koje odavno predlaže HDZ BiH.

– Ono što s naše strane neće izostati jeste činjenica da ćemo podržati takav pristup. U okviru toga treba gledati i rješenje „Sejdić-Finci“, bez obzira na to što neki imaju velika očekivanja. Ta velika očekivanja su zaustavila realizaciju te odluke već desetak godina i ona neće biti drugačije riješena, osim s nekom dozom sigurnosti da ljudi imaju pravo da u političkom smislu biraju svoje – kazao je Dodik.

Naglasio je kako je valjda sve ovo vrijeme njihove suradnje pokazalo da nijedan potez nije bio na štetu trećeg i to mora da se zna.

– Samo primitivci mogu razmišljati na taj način, da misle da ovdje ima neke skrivene namjere, da imaju ovdje neke teorije zavjere – naveo je on.

 

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI