fbpx
Facebook

Čelnici Poljske i Češke žestoko kritizirali Orbana: Provocirajuća stajališta ne pomažu suradnji

Autor: Dnevno.ba/HINA

Čelnici Poljske i Češke u četvrtak su javno kritizirali mađarskog premijera Viktora Orbana razotkrivši podjele u Višegradskoj skupini koje je pogoršao rat u Ukrajini.

Jedinstvo u Višegradskoj skupini, osnovanoj 1991. nakon pada komunizma, na velikoj je kušnji zbog rata u Ukrajini jer se Orban protivi strožim europskim sankcijama protiv Rusije koje uključuju energente.

S druge strane, Poljska, Češka i Slovačka spadaju među najžešće kritičare ruskog predsjednika Vladimira Putina i rata u Ukrajini.

“Ovo nije najbolje vrijeme za (višegradski) format i mađarska oprečna stajališta značajno utječu na situaciju i kompliciraju je”, rekao je češki premijer Petr Fiala pred odlazak na sastanak čelnika Višegradske skupine u Slovačkoj.

“Nije tajna da stajališta mađarskog premijera, od kojih se neka čak može opisati kao provocirajuća, ne pomažu da se ova suradnja odvija jednako dobro kao u prošlosti”, dodao je.

Orban je ovaj tjedan dodatno razljutio susjede noseći na nogometnoj utakmici šal s kartom Velike Mađarske koja obuhvaća dijelove Ukrajine, Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske i Srbije.

Fiala je rekao da će se o tome također razgovarati na samitu u Košicama.

Poljska također sve više kritizira Orbana zbog njegovih stajališta o Ukrajini.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki kritizirao je u četvrtak Mađarsku što nije ratificirala ulazak Švedske i Finske u NATO.

“Reći ću (Orbanu) izravno da je pristupanje Finske i Švedske za Poljsku jedna od najvažnijih promjena u međunarodnom pravu”, rekao je.

Samo Mađarska i Turska od 30 saveznika još moraju ratificirati ulazak dviju zemalja u NATO.

Unatoč takvim tenzijama, Višegradska skupina i dalje je važan forum unutar EU-a, rekao je poljski premijer.

“Ne možemo dopustiti da se Višegradska skupina raspade. To je struktura koja štiti interese naših zemalja od drugih interesnih skupina iz zapadne Europe”, rekao je.

 

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI