fbpx
Cropix

Christian Schmidt večeras nameće izmjene Izbornog zakona

Autor: dnevno.ba

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnut će večeras izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, saznaje N1 iz diplomatskih izvora.

Schmidt je odluku prvobitno donio 27. srpnja ove godine, doduše drugačiju od one koja je trebala biti donesena, a kako je N1 ekskluzivno objavio 20.7.2020. Onda je odlučio dati rok šest tjedana političarima u BiH da se dogovore. No, do toga nije došlo.

Kako saznaje N1, Schmidt će nametnuti djelomično modificirane izmjene u odnosu na one koje su objavljene u srpnju. Nije još jasno da li ostaje izborni prag od tri posto. Kako N1 saznaje, broj izaslanika u Domu naroda PSFBiH bit će 23, dok će za donošenje odluka biti dovoljno 11 “ruku”, umjesto dosadašnjih šest.

Podsjetimo, kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, Schmidt je tada donio samo paket transparentnosti.

Izmjenama su, pored ostalog, utrostručene novčane kazne za kršenje Izbornog zakona BiH koje sad mogu iznositi i do 30.000 maraka (više od 15.000 eura), Središnjoj izbornoj komisiji BiH se daje mogućnost da izbriše pojedinca s kandidatske liste ili stranku koja grubo prekrši zakon, a definiran je i zabranjen govor mržnje.

N1 je 20. srpnja i ekskluzivno objavio mjere koje je tada Schmidt trebao nametnuti. U nacrtu tadašnje odluke je navedene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudaca Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.

U nacrtu odluke uz ostalo je tada navedeno kako će se “prohodnost zakona poboljšati propisom kojim je svaki dom (Zastupnički dom i Dom naroda) dužan odbaciti ili usvojiti zakon u točnom roku nakon što je zakon odobren u drugom domu.

(Očekuje se da će svaki dom odbiti ili odobriti potrebne zakone u roku od 45 dana od odobravanja u drugom domu. Ako se rok ne ispoštuje, zakon će se uvrstiti na dnevni red tog doma na sjednici nakon isteka roka od 45 dana, a najkasnije u roku od 30 dana od isteka tog roka.”)

Schmidt je nakon burnih reakcija poručio kako mu cilj nije “podjela BiH na etničke regije”.

Ovaj nacrt izazvao je i val prosvjeda koje su ispred OHR-a organizirale udruge i bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI