fbpx

Cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 2 posto

Autor: dnevno.ba

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle više od 2 posto, a njihov još veći uspon ograničava daljnje širenje koronavirusa u svijetu, koje bi moglo usporiti oporavak globalnog gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,5 posto, na 44,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,4 posto, na 41,22 dolara.

Podršku cijenama pružala je gotovo cijeloga tjedna nada ulagača u nove poticajne mjere u SAD-u, što bi ubrzalo oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva i najvećeg potrošača nafte u svijetu.

No, kako demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu nisu usuglasili nove poticajne mjere, vrijedne oko 1.000 milijardi dolara, u petak su cijene nafte pale gotovo 2 posto i tako umanjile prošlotjedne dobitke.

A da su nove poticajne mjere nužne, pokazuje većina posljednjih podataka, prema kojima gospodarstvo nije baš u snažnom zaletu.

Primjerice, u petak je objavljeno da je u srpnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 1,76 milijuna, što je, doduše, nešto više nego što se očekivalo, ali znatno manje u odnosu na 4,8 milijuna mjesec dana prije.

Ni ostali podaci ne ukazuju na brzi oporavak američkog gospodarstva, a ulagače zabrinjava i nepopustljivi rast broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u i svijetu.

Daljnje širenje koronavirusa moglo bi dovesti do novih restriktivnih mjera, ponovnog zatvaranja gospodarstava i slabije potražnje za naftom nego što se očekivalo.

Pritisak na cijene nafte posljedica je, također, najavljenog povećanje proizvodnje nafte od početka kolovoza. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice nedavno su, naime, dogovorile da će od kolovoza povećati proizvodnju za ukupno 1,5 milijuna barela dnevno, nakon što su je na početku koronakrize oštro smanjile.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI