fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

CIKOTIĆ: Uporaba sile nad migrantima odavno traje

Autor: Dnevno.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić ustvrdio je u ponedjeljak kako je već dugo poznato da hrvatska policija nasilno vraća ilegalne migrante pri njihovom pokušaju da iz BiH uđu u Hrvatsku pa nedavno objavljene snimke kojima je to potvrđeno ne predstavljaju nikakvo iznenađenje.

“Nisam iznenađen (snimkama). Otkako sam preuzeo ovu dužnost dobivam izvještaje da se migranti iz Hrvatske vraćaju push backovima”, kazao je Cikotić gostujući u programu bosanskohercegovačke redakcije televizije N1.

Ustvrdio je kako postoje brojne izvješća, uključujući ona Granične policije BiH kojima je dokumentirana uporaba sile hrvatske policije nad ilegalnim migrantima o čemu su uz tijela vlasti u BiH informirane i međunarodne organizacije.

Ocijenio je kako je to problem kojega trebaju riješiti prije svega vlada Hrvatske ali i Europska unija.

Istaknuo je kako su ilegalne migracije svjetski fenomen koji se u svakom slučaju neće moći riješiti “torturom i nasiljem”.

Iako dolazak ilegalnih migranata u BiH nije prekinut ministar Cikotić tvrdi kako su brojke takve da pokazuju kako više nije riječ o tako masovnoj pojavi jer je trenutačno u ovoj zemlji do četiri tisuće takvih osoba.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH u prihvatnim centrima koji su smješteni u okolici Sarajeva te kod Bihaća trenutačno boravi oko 2500 ilegalnih migranata a procjena je kako se zemljom kreće njih još oko tisuću i pol.

Cikotić je podsjetio kako je prije samo godinu broj ilegalnih migranata bio tri do četiri puta veći.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});