fbpx

ČINI SE DA DOLAZI DO DOGOVORA MEĐU POSVAĐANIM STRANAMA Armenija i Azerbejdžan pristale na pregovore u Briselu

Autor: Dnevno.ba

Lideri Armenije i Azerbejdžana sastat će se sredinom decembra u Briselu kako bi razgovarali o tenzijama koje su dovele do graničnih sukoba, saopćila je u petak Evropska unija.

– Lideri su se dogovorili da se sastanu u Briselu kako bi razgovarali o regionalnoj situaciji i načinima za prevazilaženje tenzija s ciljem postizanja prosperitetnijeg i stabilnijeg Južnog Kavkaza, što EU podržava – rekao je glasnogovornik Charlesa Michela, predsjednik Evropskog vijeća koji predstavlja zemlje članice EU.

Sastanak će se održati na marginama samita Istočnog partnerstva EU u Briselu 15. decembra.

To je saopćeno nakon razgovora između Michela i predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva, kao i premijera Armenije Nikola Pashinyana u petak.

– Tokom telefonskih razgovora, armenski i azerbejdžanski lideri su se također složili da uspostave direktnu komunikacijsku liniju, na nivou odgovarajućih ministara odbrane, koja bi služila kao mehanizam za prevenciju incidenata – saopćila je EU.

Evropska unija pozvala je u srijedu obje zemlje da razdvoje svoje trupe i poštuju primirje dogovoreno prethodnog dana, nakon izvještaja da je sedam azerbejdžanskih vojnika poginulo u graničnim sukobima.

U utorak su Armenija i Azerbejdžan pristale na prekid vatre na svojoj granici nakon što ih je Rusija pozvala da se povuku iz konfrontacije nakon najsmrtonosnijeg sukoba od prošlogodišnjeg rata oko enklave Nagorno-Karabah u kojem je poginulo najmanje 6.500 ljudi.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI