fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Cipras odbacio plan B za Makedoniju, “nema alternative”

Autor: Dnevno.ba

ATENA- Grčki premijer Aleksis Cipras indirektno je odbacio prijedloge koalicionog partnera i ministra odbrane Panosa Kamenosa, koji je na sastancima u SAD govorio o planu B za sigurnosne međudržavne sporazume kao alternativi Sporazumu iz Prespe o promijeni imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija.

MIA navodi da je Cipras u govoru u subotu pred članovima Centralnog komiteta vladajuće stranke Siriza poručio da “nema alternativnih rješenja za članstvo susjedne zemlje u NATO i EU” i dodao da je “Sporazum iz Prespe jedinstvena i nezamjenljiva prilika za dva naroda, ali i za stabilnost na Balkanu”.

“Ako naši susjedi odbiju ovaj sporazum kroz procese koji su u potpunosti za poštovanje i predviđeni su njihovim ustavom, trebat će da znaju, i moram to iskreno da kažem, da neće biti alternativnih rješenja za njihov ulazak u Europsku uniju ili u druge međunarodne organizacije u koju žele da se učlane ili vjerojatno u obrambene saveze i suradnju u kojima Grčka učestvuje ili će učestvovati”, rekao je Cipras, prenosi Tanjug.

Navodi se da je grčki premijer kazao da, ako ne dođe do promjene ustavnog imena, “Grčka neće dozvoliti, neće prihvatiti ulazak susjedne zemlje u NATO, u Europsku uniju ili u druge međunarodne organizacije ili u bilo koji drugi sistem sigurnosne  suradnje s ustavnim imenom koji će biti Republika Makedonija“.

MIA prenosi i da je makedonski premijer Zoran Zaev u intervjuu za vikend izdanje grčkog lista “Ta nea” istakao da “ne postoji bolji sporazum od aktualnog” i izrazio nadu da će “poslanici poštovati volju građana koji su glasali na referendumu” o promjeni imena Makedonije.

Navodi se da je Zaev ocijenio da je “vrijeme da Balkan od bureta baruta postane izvor stabilnosti” i uputio poruku Grčkoj da dvije zemlje “sada imaju priliku za historijski uspjeh kao investiciju za budućnost”.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});