fbpx
FOTO: Fena

Članice EU odobrile povijesni klimatski zakon

Autor: Dnevno.ba

Ministri iz 27 članica EU službeno su odobrili sporazum u ponedjeljak, izuzev Bugarske koja se suzdržala.

Države članice Europske unije u ponedjeljak su dale konačno odobrenje zakona koji bi učinio ciljnu cifru emisije stakleničkih gasova u bloku zakonski obavezujućom, dok se tvorci politike EU pripremaju za golemi novi politički paket u borbi protiv klimatskih promjena.

Pregovarači iz Europskog parlamenta i država članica EU postigli su sporazum u aprilu o klimatskom zakonu, koji postavlja ciljne cifre na smanjenju emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 1990., i potom ih eliminira do 2050.

Ministri iz 27 članica EU zvanično su odobrili sporazum u ponedjeljak, izuzev Bugarske koja se suzdržala.

– Konačni kompromis ne odražava dovoljno našu nacionalnu poziciju – izjavio je portparol bugarske vlade, bez dodatnih pojašnjavanja.

Čelnici članica EU obavezali su se na ciljnu cifru smanjenja emisije plinova u decembru, koja ima za cilj postaviti blok na put izbjegavanja najgoreg senarija klimatskih promjena. Ta cifra odnosi se na kompletnu emisiju gasova u EU, umjesto obavezujućih zahtjeva za svaku zemlju.

Zakon ima za cilj uvesti borbu protiv klimatskih promijena u središte politike EU, osiguravajući da buduća regulativa podržava rezove emisije stakleničkih plinova.

To bi zahtijevalo goleme političke reforme. Većina zakona u EU ima za cilj ispuniti prethodno postavljenu ciljnu cifru emisije gasova za 40 posto do 2030.

Europska komisija započet će s tim pomacima 14. jula kada će predložiti desetke novih političkih inicijativa na preoblikovanju industrije, energetike, saobraćaja i stambene politike na emitiranju manjih količina CO2. Ti prijedlozi će uključivati reforme tržišta ugljen dioksida u EU, oštrije standarde za emisiju CO2 u novim automobilima, i više energetske ciljeve za obnovljivu energiju.

Klimatskii zakon također zahtijeva od Bruxellesa da pokrene nezavisnije ekspertsko tijelo radi preporuka klimatske politike, i mehnizma poput budžeta koji bi izračunao ukupnu emisiju plinova koju EU može proizvesti u periodu 2030-2050. u okviru klimatskih ciljeva.

Europski parlament odobrio je zakon prošle sedmice. Parlament i države članice potpisat će tekst, u formalnom potezu u ovoj sedmici prije nego što postane zakon, prenosi Reuters.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI