fbpx

Članstvo strijepi nad sudbinom SDP-a?

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Nad strankom lebdi velika neizvjesnost oko budućnosti. Što će se dogoditi sa SDP-om, ako pobijedi Edin Delić, a bude poražen Nermin Nikšić, odnosno i obrnuto kakva je sudbina SDP-a ako bude poražen Edin Delić, a pobijedi Nermin Nikšić? Mnogi tvrde kako će i u jednoj i drugoj varijanti doći do cijepania i daljnjega raslojavanja u SDP-u

Izborna je kampanja za šefa SDP-a okončana, u nedjelju slijedi definitivni rasplet. Prema općim procjenama unutar stranke i u analitičkim krugovima blagi favorit za izborni trijumf i novi četverogodišnji mandat je sadašnji predsjednik Nermin Nikšić, makar nitko ne dvoji da je Edin Delić, karizmatični načelnik općine Lukavac dostojan rival i nikako ga se ne smije podcijeniti. Treći pretendent za čelnu poziciju u SDP-a, Svetozar Pudarić, po mnogima je ipak svojevrsni autsajder, koji će, kako doznaje Dnevni list od izvora u nekim sarajevskim krugovima, odustati u korist Edina Delića, pod uvjetom da ”BH Zavev” , kako su Delića usporedili sa premijerom Sjeverne Makedonije i prvim socijaldemokratom u toj zemlji, uđe u drugi krug moguće mrtve utrke sa Nerminom Nikšićem. Koliko god Pudarić imao ispravne rezone i nudio prihvatljive ideje i program, ona ipak nema jaku zaleđinu unutar , a niti izvan SDP-a. Zato je itekako ima Edin Delić. On je u tri navrata, kao nestranačka osoba, potukao SDA u Lukavcu i svoje je karakterne i narasle političke kapacitete stavio na raspolaganje SDP-u, kao svojevrsni revanš za potporu u tim izborim nadmetanjima na lokalnoj razini. Ali, Delić procjenjuje da je nadrastao Lukavac i stranačku marginu i uz pomoć, kako tvrdi, većine u Tuzlanskoj županijskoj organizaciji, brojnoga registriranoga članstvu diljem BiH , kao i bivših poznatih i uglednih bivših i isključenih dužnosnika SDP-a, vjeruje da će pobijediti Nermina Nikšića i postati novi šef SDP-a.

Spletke

Za početak Deliću je primarni cilj ući u drugi krug. S druge strane aktualni čelnik SDP-a Nermin Nikšić želi posao završiti već u prvome krugu. On ne krije kako priželjkuje uvjerljiv trijumf i otvaranje pobjedničkoga pjenušca već u nedjelju navečer . Nesporno je da je Nikšić ovladao strankom, da je na vrijeme , makar i srezao rogove svojim političkim dželatima unutar stranke, ali i odbio perfidne bočne udare iz drugih centara naročito od mašinerije SDA. Mora se ipak priznati kako je isključenje bivšega šefa SDP-a Zlatka Lagumdžije, potpredsjednika Ive Komšića i Mire Lazovića te još nekolicine poznatih ”drugova” kao i nespretna konfrontacija sa vodstvom Tuzlanske županijske organizacije ostavilo ožiljke i zasigurno će se reflektirati na izbornu utrku za čelnika SDP. Radi se o visprenim i moćnim političarima koji se neće libiti da pomrse Nikšiću račune i svim će silama pokušati prirediti njegovo smaknuće.

Naravno, Nermin Nikšić nije naivan političar , on je odavno svjestan te ”sarajevsko-tuzlanske” lagumdžijine zavjere i ne treba strahovati da već nije zgotovio ubojitu kontraofenzivu. Za predsjednika SDP-a formalno i statutarno ima pravo glasovati oko 40 tisuća navodno registriranih članova SDP-a. Ali, samo pod uvjetom da su uredno platili stranačku članarinu. Kako se doznaje mnogi nisu plaćali članarinu. I sam je šef stranke Nermin Nikšić tijekom prošloga vikenda potvrdio kako je oko 25 tisuća članova SDP platilo članarine, dakle tada oko 15 tisuća nije bilo izmirilo svoje statutarne obveze.

(Ne) Regularnost

Što se promijenilo do jučer (petak) znaju samo službe u SDP-u. Međutim, u izbornim stožerima Edina Delića i Svetozara Pudarića sumnjaju da se baš oko mogućih uplata članarina stvara prostor za velike manipulacije i izborne prijevare. Kako je Dnevnome listu otkrio izvor iz Delićevoga okruženja , imaju pouzdane spoznaje da su glavni operativci SDP-a, navodno Zukan Helez i Irfan Čengić čak i sredstvima SDP-a uplaćivali zaostale članarine onim članovima stranke koji će podržati Nermina Nikšića. Uz to Svetozar Pudarić upire prstom i u spletke sa mobilnim timovima:

“Uloga i funkcija mobilnih timova nije shvaćena onako kako to piše. Shvaćena je kao mogućnost da se ide uokolo na prostoru koji pokriva ta općinska organizacija i skupljaju glasovi članova koji nisu izašli na redovna biračka mjesta, što nije uloga mobilnih timova”, skeptičan je Pudarić.

Kaže kako su imali situaciju da su od Izbornoga povjerenstva dobili pregled biračkih odbora u kojem je navedeno da imaju 33 mobilna tima u 28 općina.

“Formalni uvjeti za mobilne timove su ispunjeni u svega pet općina. Međutim, ni nakon insistiranja da dobijemo informaciju kojih je to pet općina i koliko mobilnih timova, mi tu informaciju nemamo”, optužuje Svetozar Pudarić.

Svake izbore u BiH pa i u strankama prate intrige, zavjere i sumnje. Neopterećeno članstvo želi i vjeruje da će izbori za predsjednika SDP-a u konačnici ipak biti časni i pošteni i da će nedjelja ponuditi istinski ”festival demokracije”. Nad strankom lebdi velika neizvjesnost oko budućnosti. Što će se dogoditi sa SDP-om, ako pobijedi Edin Delić, a bude poražen Nermin Nikšić, odnosno i obrnuto kakva je sudbina SDP-a ako bude poražen Edin Delić, a pobijedi Nermin Nikšić? Mnogi tvrde kako će i u jednoj i drugoj varijanti doći do cijepania i daljnjega raslojavanja u SDP-u, dok je Nermin Nikšić rezolutan da će sa njegovom pobjedom biti okončana mučna era stranačkoga sukobljavanja i diferencijacije i da će ojačani i homogenizirani SDP zaploviti mirnim vodama.

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI