fbpx

ČOVIĆ: Euroatlanske integracije nemaju alternativu

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Euroatlanske integracije nemaju alternativu. To je strategija politike na čijem sam ja čelu, izjavio je u intervjuu za današnji “Dnevni avaz” predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

A kako doći do EU, kandidatskog statusa, otvaranja pregovora, kaže Čović, “to je druga priča”.

– Kada je u pitanju NATO, prvi je korak davno usuglašen, to je aktiviranje Akcijskog plana, famoznog MAP-a. U vezi s tim smo, također, uradili sve što je trebalo uraditi i ja ne bih ni tu više na bilo koji način uvlačio neke nove standarde ponašanja. Ali, ako je to kompromis svih, ja ću ga podržati. Ja, međutim, ne vidim nikakvu svrhu da više ulazimo u takve rasprave. Treba napraviti Vijeće ministara i procijeniti što je to što ovaj put koji smo dogovorili nekad s predstavnicima NATO-a od nas traži. Ako je to neka faza, nemam niša protiv, ali iskreno ne vidim koristi od svega toga – rekao je.

Upitan da li će HDZBiH uvjetovati formiranje Vlade FBiH usvajanjem izmjena Izbornog zakona, Čović kaže da to nije nikakav uvjet.

– S partnerima s kojima hoćemo praviti vlast moramo znati da neke stvari moramo staviti u prvi plan. To je ta naša agenda. I znaju to i gospoda Izetbegović i Radončić i Dodik. I u tom duhu već smo počeli razgovore. Sad, istina, SDA kaže da se to ne može brzo uraditi. Ja kažem kako bismo, da smo krenuli u 12. mjesecu, do sada završili. Ako želimo završiti u 8. ili 9. mjesecu, trebamo odmah krenuti i sve smo završili. Ne može se praviti ova vlast s partnerima s kojima imamo vlast posljednje četiri godine bez bilo kakvih novih pogleda. Ta vlast mora imati jasan plan rada. I ja pozivam, evo prije svega SDA, da konačno krenemo u taj jedan ciklus, a ne da stalno tražimo kupovinu vremena, jer to je luksuz. Drugim riječima, vlade će biti kada uspostavimo dogovor o izmjenama Izbornog zakona – rekao je, između ostalog,  Čović za “Dnevni avaz”.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI