fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Čović i Izetbegović uopće ne razmišljaju o novom Vijeću ministara, puna posvećenost Vladi FBiH

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Da novinari nisu propitkivali o šansama da se oživi novi krug pregovora između Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, čelnici SDA i HDZ-a BiH vjerojatno nakon sastanka stranačkih izaslanstava u četvrtak u Sarajevu ne bi niti spomenuli pitanje formiranja Vijeća ministara. Spojila ih je ‘zalađena’ milijarda eura i zabrinuti su što stranci bez nove vlasti ne dopuštaju njezino aktiviranje.

Umorna lica, podočnjaci i izbezumljeni pogled prema tlu, bila su upadljivo dominatna slika fizičkog i duševnog stanja Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića, Denisa Zvizdića, Vjekoslava Bevande, Marinka Čavare, Lidije Bradare i Halida Genjca nakon, očigledno još jednog uzaludno potrošenog sastanka izaslanstava SDA i HDZ-a BiH u četvrtak predvečer u Sarajevu.

Voda do grla

Niti traga onog prepoznatljivog cikutanja i vještačkog optimizma. Voda je očigledno došla do grla. Država i Federacija nemaju nove vlasti, međunarodne financijske kuće su neumoljive, nema aktiviranja oko milijardu eura odobrenih sredstava za različite krucijalne projekte, gospodarstvo je na kiljenima, prijeti socijalni bunt u rudnicima, zdravstvu, obrazovanju , mladost naglavačke bježi iz zemlje.

Odjednom je Bakiru Izetbegoviću i njegovoj stranačkoj kliki Milorad Dodik postao ne opsesija nego sporadična pojava. Uzalud se hraniti Dodikovim vratolomijama, kriza je duboko zaorala ovo osakaćeno društvo iako se Izetbegović i dalje ‘igra’ s nekakvih 109 tisuća novih radnika, desetinama kilometara autocesta te opisujući državu i Federaciju kao nekakvo ogromno gradilište.

Da novinari nisu propitkivali o šansama da se oživi novi krug pregovora između čelnika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH i napokon pokuša isčeprkati ta famozna formula za formiranje državne vlasti, Izetbegović i Čović ne bi zasigurno ni spomenuli pitanje mandatara i kompletiranja novog Vijeća ministara.
Očigledno da ih je za stol dovela ta ‘zaleđena’ milijarda eura i strah od ekonomske propasti i socijalne pobune. Praksa je pokazala da su se stožernici i ‘zeleni’ u prošlosti čak i u razdoblju nabrutalnijih međusobnih sukoba i svađa ipak vrlo pragmatično dogovarali oko raspodijele plijena i kadrovskih rješenja.

I ovog puta sve karte bacaju na Federaciju i javnosti obećavaju da će Vlada FBiH nastaviti raditi u punom kapacitetu. Dok je to izgovarao Bakir Izetbegović, Dragan Čović je bio dosta namršten. Vjerojatno ne želi upasti u klopku lidera SDA koji Čovića na ekonomskim i socijalnim pitanjima želi malo udaljiti o Milorada Dodika. Zato je Čović jasno poručio da je za rješavanje svih pitanja potreban i treći partner.

Ništa konkretno

Podsjećamo, izaslanstva HDZ-a BiH i SDA na čelu s predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem dogovorili su u četvrtak u Sarajevu da će se posvetiti rješavanju nagomilanih ekonomsko-socijalnih problema u BiH, a pokušat će obnoviti razgovore oko deblokiranja institucija i formiranja državne vlasti jer, kako su kazali, BiH zbog blokade Parlamenta i neformiranja Vijeća ministara ne može aktivirati milijardu eura za različite projekte.

-Naše je opredijeljene da stvorimo napokon jedno povoljnije ozračje s puno više povjerenja. Milijarde eura nismo u stanju realizirati, jer nemamo vlasti. Naprosto moramo težiti drugačijem ekonomsko-socijalnom ozračju, kazao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Šef SDA Bakir Izetbegović je naglasio kako izlaz iz teške krize u BiH ipak vidi u provedbi Sporazuma od 5. listopada ove godine kojeg su, uz njega potpisali Dragan Čović i Milorad Dodik, čelnici HDZ-a BIH i SNSD-a.

-Treća strana pretvrdo igra. Kao da želi nekog nadjačati, retorika je pretvrda. Moramo jedni druge više uvažavati i očekujem od Milorada Dodika da nešto osmisli. Što se tiče slanja ANP-a, ja opet poručuje spremni smo prihvatiti minimalna rješenja s naglaskom na civilni dio Godišnjeg nacionalnog plana, istaknuo je Izetbegović i dodao kako nitko ne bi trebao ostati kod svojih ranijih stajališta te da očekuje da mandatara Vijeća ministara Zoran Tegeltija konačno objavi i dostavi plan rada.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao kako je neupitno da će za rješavanje najvažnijih ekonomsko-socijlanih pitanja, ali i formiranja državne vlasti trebati i treća strana.

-Ja i gospodin Izetbegović, kao dva dijela Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH, ćemo nadam se ovih dana i s trećim članom, gospodinom Nikolom Špirićem iz SNSD-a otvoriti raspravu na jedan posve drugačiji način.

Čović i Izetbegović su se složili kako je potrebno usvojiti proračun institucija BiH, jer privremeno financiranje nije rješenje te da je potrebno žurno deblokirati i Parlament BiH i Federacije BiH, jer se u proceduri već nalazi, kako su kazali, mnoštvo zakona važnih za život građana u toj zemlji.

Ružan primjer

Nakon što su sasuli javnosti što su imali čelnici SDA i HDZ-a BiH su nestali munjevitom brzinom, a da se nisu čestito niti pozdravili. Potpuno je jasno da zapravo ništa konkretno nisu dogovorili i da su nekakvi zaključci obične floskule.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović su čelnici državnog Doma naroda. Sastanak izaslanstava je počeo u Parlamentu dok je još bilo radno vrijeme, međutim oni su u zgradu došli izvana. Za medije je to bio simptomatičan i ružan primjer, i nije čudno što u državnim institucijama caruje nered i anarhija, uposlenici dolaze i u 10 sati na posao, a odlaze kad se kome prohtije.

Lideri ih na to ohrabruju svojim primjerima.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});