fbpx
FOTO FENA /Harun Muminovic

Čović: Ideja je bila razriješiti prijepore oko Izbornog zakona. Toga ipak u Bruxellesu nije bilo nikako

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović u intervjuu za Večernji list kazao je da bi stranci intervencijom u Izborni zakon mogli demotivirati bošnjački politički faktor da preuzme Dom naroda Federacije BiH i time spriječiti apsolutnu krizu.

Govoreći o pregovorima u Bruxellesu Čović je kazao da je priprema uoči sastanka bila odlična i da je u svemu pomogao premijer Hrvatske Andrej Plenković, ali da se tri dana prije odlaska sve promijenilo.

“Format sastanka i dnevni red koji smo tražili na sastanku u Sarajevu s Michelom nakon trosatnog razgovora bio je u konačnici sasvim drugačiji. Čitava ideja bila je razriješiti prijepore oko Izbornog zakona. Toga ipak u Bruxellesu nije bilo nikako”, rekao je Čović.

U nastavku je govorio o još jednoj mogućnosti da se izmjeni Izborni zakon.

“Misli da postoji još jedan način da se provedu odluke Ustavnog suda o načinu popunjavanja Doma naroda stranom intervencijom. Postoje rješenja koja bi spriječila preglasavanje ili pak demotivirala drugu stranu. U svakom slučaju moramo dobiti uvjerljivo izbore. Ključno je hoćemo li znati iskomunicirati stvari oko Doma naroda, a o Predsjedništvu BiH evidentno odlučuju drugi.

Komentirao je i fotografiju iz Bruxellesa gdje za istom stolom sjede predsjednici svih “probosanskih” stranaka, istaknuvši da se Komšić nalazi u centru tog bloka.

“Ta nam ilustracija jako puno pomaže kad objašnjavamo dužnosnicima koji imaju vremena slušati naše primjedbe”, rekao je.

Na pitanje razumije li Plenković njegovu poziciju nakon što je bojkotirao sastanak u Bruxellesu, Čović je rekao da je sasvim logično da razumije jer je to nešto što traje već četiri godine.

“Naša poruka iz Bruxellesa nosila je puno rizika, ali je sasvim logična i principijelna. Svi si prenijeli i razumjeli zašto nismo bili na sastanku iako smo došli u Bruxelles”, rekao je Čović.

Govorio je i o lobiranju Republike Turske za podršku Bošnjacima.

“U pravom smislu snagu utjecaja lobija koji podržava Sarajevo vidjelo se u Rotterdamu na okupljanju EPP-a, gdje se do kraja mogla vidjeti snaga mreže podrške Turske, obavještajnih službi i financija. Unutar EU sasvim sigurno postoje snažne strukture koje su pod utjecajem Turske. Vidjeli smo sada u slučaju Finske koliki je značaj Turske”; rekao je Čović.

Na pitanje kako spriječiti da šest izaslanika Hrvata izaberu bošnjačke stranke Čović je kazao da se o tome razgovara.

“Najvažnije je da stranci razumiju što je namjera. Taktički jako zavisi od toga kako će se ponašati Središnje izborno povjerenstvo. Prije dvije godine stvoreni su temelji za to nezakonitim imenovanjem SIP-a. Bošnjačke stranke realno mogu igrati na pet čisto, a šestog tražiti u središnjoj Bosni i Mostaru. Čak i sedmog. To podrazumijeva da svaka bošnjačka stranka progura barem jednog Hrvata. Zato ovi sastanci imaju smisla, čak i usprkos tome što s druge strane stižu odgovori kako to nije dobro, nemoguće je…No, čim vidimo liste, stvari će nam biti jasne”, rekao je Čović.

Dodao je da je u Srednjobosanskoj županiji to mnogo jednostavnije napraviti.

“Mi imamo devet zastupnika. Evo, neka nas bude 11, a treba četvero po jednom mandatu, Bošnjacima nije problem ugurati četiri svoja Hrvata. Imamo svakodnevne podatke s terena te čak iz dijela međunarodne zajednice kako se bošnjačke stranke sustavno organiziraju te će učiniti sve kako bi došle do broja šest i sasvim preuzele Federaciju BiH i isključile Hrvate iz vlasti. Sve bi to vodilo u apsolutnu krizu. Mi smatramo kako bi bilo važno radi relaksacije ukupne situacije da bošnjačka strana bude demotivirana to učiniti”, rekao je Čović.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI