fbpx

ČOVIĆ: Ime Republike Srpske je zapisano u Ustavu BiH

Autor: Dnevno.ba

ZENICA - Predsjednik HDZBiH Dragan Čović, koji je večeras prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice Gradskog odbora HDZ-a Zenica, govoreći o krizi zbog neusvajanja budžeta Federacije BiH, kazao je da je zadatak politike da pomogne da se, u narednih sedam dana, uspostavi Dom naroda Parlamenta FBiH.

-Da imamo parlament u punom sazivu, koji može donijeti proračun te da nemamo nikakvih zastoja. Što se tiče HDZ-a, mi ćemo, tamo gdje mi biramo, dati predstavnike, njih 12 ili 13. Da budu izabrani do 1. veljače i to je znak da imamo dvodomni parlament. Jedan dom je već usvojio proračun, usvojit će ga i drugi. I nemamo problema – kazao je Čović.

On je dodao kako ne sumnja da će ministrica financija Jelka Milićević i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić naći rješenja te da će već ovaj tjedan sve obaveze koje imaju biti izvršene, jer, kako je kazao, postoji jedna stabilnost.

O krizi zbog ne implementiranja izbornih rezultata sa proteklih općih izbora, Čović kaže kako su oni iz HDZ-a upozoravali da bi ovo mogla biti nesaglediva kriza.

-Upravo zbog toga što se nije donio Izborni zakon, sukladno odlukama Ustavnog suda. I što se iznevjerio jedan odnos, koji ima između partnera u BiH, između tri naroda.

Što se pokušalo birati u ime legitimnih predstavnika, ja ću govoriti samo o Hrvatima. Naravno da to, samo po sebi, traži jedan politički dogovor. Čini mi se da, uz malo mudrosti, možemo izbjeći bilo kakve krize – smatra Čović.

On upozorava i da, uz malo netaktičnosti, a koja se, kako je kazao, osjeća i ovih dana, to može biti i mnogo izraženija kriza nego je u ovom trenutku.

-Moj zagovor, ili zagovor nas, koji smo uime HDZ-a u svim razinama vlasti, da izbjegnemo bilo kakvu krizu. Ali, jednako tako i da riješimo mogućnost da, na nekim narodnim izborima, neko bira u ime nas. Drugim riječima, da riješimo pitanje izbornog zakonodavstva. To je jedan mali iskorak, koji bi stabilizirao apsolutno sve – smatra Čović, koji poziva partnere, s kojima će graditi vlast na svim nivoima, da razmišljaju o tome.

-Najmalobrojniji narod je malo više izložen od onih brojnijih i da treba razumjeti da je nama prioritet odluka Ustavnog suda. Ne zagovaramo ništa drugo, nego provesti odluke Ustavnog suda i omogućiti hrvatskom narodu da bira svoje legitimne predstavnike – istakao je Čović.

Dragan Čović kazao je, komentirajući najave SDA za podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH o preispitivanju imena RS-a, kako je ovaj entitet zapisan s tim imenom od 1995. godine i da iza otvaranja ovakvog pitanja stoji neki drugi cilj.

Prema njegovom mišljenju, taj drugi cilj bi mogla biti nestabilnost ili otvaranje rasprava između predstavnika dva naroda.
– Ne ulazim u to što je bila ideja Bakira Izetbegovića, ali imam običaj reći – nema boljeg domoljublja od ustavnog u BiH. Bojim se da je ovo jedan od poteza koje smo imali više puta, poput mobiliziranja bošnjačkih stranaka oko revizije tužbe, iako smo znali da je to završen čin, priča oko Pelješkog mosta i slično. Štititi BiH moramo, ali to treba biti zajednička potreba svih političkih legitimnih predstavnika koji su izabrani na izborima i naći ćemo rješenja za sva pitanja. Ako je to samo hir jednog pojedinca ili jedne politike, bojim se da će svaki završiti na sličan način kao do sada. Imamo štetu, a to je nepovjerenje koje jača –  kazao je Čović.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI