fbpx
Foto: Facebook

Čović: Išli smo s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana, već Bošnjaci

Autor: Dnevno.ba

Jasno je izraženo nezadovoljstvo predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića ponovnim izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Borjana Krišto dobila je 165.000 glasova, najviše do sada. Čović smatra da će ih dobiti oko 180.000.

“Kampanju smo vodili drugačije nego prije, dobili smo zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora, 11 stranaka podržalo je Krišto, što je bio i problem jer smo išli s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego to rade Bošnjaci. Imali smo kampanju koja je govorila o budućnosti, o problemima naroda, o ekonomskoj i socijalnoj problematici, pravnoj sigurnosti. Mislim da smo dobili pozitivnu reakciju”, kazao je za HRT.

Smatra da bi nedovoljno bilo i 200.000 glasova.

“Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od islamske zajednice, svakoj obitelji. Mi smo postigli što smo željeli – da naš narod želi imati legitimne predstavnike”.

S Christianom Schmidtom razgovarao je sat vremena prije nego je Schmidt proglasio svoju odluku. Razgovarali su sedam, osam minuta, a on ga je uvjeravao da želi poslati poruku da mu je ključna ideja deblokirati proces.

Kazao je da ga je više puta pozivao da donese cjelovito rješenje.

U parlamentu Hrvati stoje dobro, imat će apsolutne većine u pet županija, a na razini BiH siguran je da rezultat jamči potpunu uključenost u izvršnu vlast.

“Tu nema unaprijed zadanog partnera, partnerstvo se rađa od legitimnog rezultata kod bošnjaka, kod srpskog naroda. Želimo naglasiti, prije svega s predstavnicima međunarodne zajednice da ovo što radi bošnjački narod, da nam četrti put dovede u Predsjedništvo nekoga u ime nas. Razgovore ćemo voditi ozbiljno, želimo li biti kandidat EU-a, prvo moramo izmijeniti izborni zakon i ustav”.

Poručio je da će se baviti životnim, ekonomskim, socijalnim pitanjima, uz politička pitanja.

Ilko Barbarić iz Sarajeva je javio da je SDA pobijedila na mnogim razinama. Tri najjače vodeće stranke su HDZ, SDA te SNSD.

Izetbegović se nije izjasnio s kim će u koaliciju, no neki analitičari kažu da je HDZ najpoželjniji partner za formiranje vlasti u BiH na svim razinama.

Neki su rekli i da je Schmidtov potez svojevrsni ustupak HDZ-u, što je negativno jer je tako na neki način ojačana uloga Doma naroda parlamenta FBiH.

Objavljeno i da je visoki dužnosnik SDA BiH Fadil Novalić stavljen na američku crnu listu jer je prije nekoliko godina pisao pisma kako bi ih privoljeli da daju glas za njegovu stranku, javio je Barbarić.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI