fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ČOVIĆ KOD STANKOVIĆA: Veličao Vučića i Dodika, te o svom siromaštvu govorio!

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ZAGREB - Gostovanje dr. Dragana Čovića, Predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u emisiji Nedjeljom u dva, može se podijeliti u dva dijela. Prvi dio zaslužuje vrlo visoku ocjenu, ali je u drugom dijelu čelni čovjek hrvatske politike u BiH bio neuobičajeno loš, a samim time umnogome pokvario sveukupni dojam.

“Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije, posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji” – konstatirao je Čović, te nastavio govoriti kako, po njegovom mišljenju, i velika većina Hrvata doživljava Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu, iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, odnosno da bi se trebalo drugačije organizirati, te da smo kao narod potpuno neravnopravni.

“Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina” – kazao je Čović.

Priznao je kako je danas jak i međunarodni utjecaj u zemlji.

“Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti” – dodao je on.

“Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati” – naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati.

“Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i treba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Slobodan Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku” – istaknuo je Čović.

Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

“Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu”.

Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti.

“Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta” – ustvrdio je Čović.

Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

I taj prvi dio uistinu zaslužuje dosta visoku ocjenu, jer iskreno govoreći rijetki su hrvatski političari u BiH koji bi na taj način odgovarali na postavljena pitanja vezano za ovu oblast, no onaj tko bolje prati Čovićevo političko djelovanje mogao je realno i očekivati da će Predsjedatelj Predsjedništva BiH poentirati na ovakva pitanja kod jednog Stankovića.

Međutim, problemi su nastali kada je uslijedio set pitanja o Čovićevoj ljubavi prema Beogradu i vodećim srpskim političarima, kao i onaj završni set pitanja o imovinskoj kartici dotičnoga. Tu nam se već dobrano pogubio, ali je i to na neki način očekivano za bolje poznavatelje lika i djela Dragana Čovića.

Vučića vidi kao istinskog političkog lidera na Balkanu koji nastoji sa svima biti dobar, kojeg zapadni svijet itekako poštuje, ali su u Srbiju, kako Čović reče, zabilježena i najveća ulaganja iz zemalja arapskog svijeta čemu je također najveći “krivac” Aleksandar Vučić.

Milorada Dodika je čak okarakterizirao kao jednog džentlmena, no već u istoj minuti emisije se posuo pepelom nakon Stankovićevog upita kako komentira Dodikovu izjavu da će od 2018. godine Čović i on odlučivati o tome tko će od bošnjačkih političkih predstavnika skupa s njima formirati vlast?

Tada je Čović, uz smješak, karakterističan za njega kada iz ozbiljnog kreće u neozbiljnu komunikaciju, “pojasnio” da ne treba svaku Dodikovu izjavu uzimati kao vjerodostojnu, pa se logično pitamo kako jedan takav politički lider može biti džentlmen?

Stanković je pitao razgovara li Čović s Dodikom o tome da su Hrvati etnički očišćeni u nekim dijelovima.

“Nema razgovora mene i Dodika o Hrvatima i Srbima da mi ne bi razgovarali kako riješiti situaciju, kako da se nastavi odvijati normalan život. Postoji jako puno problema, naravno, činimo sve upravo kroz komunikaciju. Imamo i resornog ministra zaduženog za izbjeglice, za sve one koji se žele vratiti” – rekao je.

Na pitanje gdje će živjeti Hrvati koji se vrate u BiH, hoće li se getoizirati, Čović je rekao da ne govorimo o nacionalnim državicama, nego o tome kako zaštititi ljude.

“Mislim da je tri četvrtine BiH etnički čisto” – dodao je.

Stanković je zaboravio ili možda nije htio pitati Čovića koje je prijevozno sredstvo u više navrata koristio za svoje odlaske na “hodočašće” put Beograda, jer bh Hrvati su jako dobro upoznati s činjenicom da se uglavnom koristio Dodikov zrakoplov.

Upoznati su bh Hrvati (i ne samo Hrvati) i s Čovićevim potpisom na ćirilici, ali eto ne i Stanković. Ipak, voditelj se sjetio upitati Predsjednika HDZ-a BiH koliko je financijski težak, pa su ponovno, i opet očekivano, uslijedili karakteristični osmjesi, odnosno odgovori kako on čak nema ni svoga osobnoga automobila!

Tu je već jako nisko pao u očima običnog promatrača, pa pošto nam dolazi Božić ovom prilikom apeliramo Vilimu Primorcu, direktoru iz HT Eroneta, da otvori jedan humanitarni broj pa da Draganu skupimo za automobil u ove Božićno-novogodišnje dane. To bi bilo onako baš jedno lijepo djelo.

Stanković je podsjetio tada Čovića kako ipak ima neke nekretnine, pa mu samo kuća primjerice, iako možda nije na njegovom imenu, vrijedi bar pet milijuna maraka! Čović je ustvrdio kako je spreman prodati kuću za 20 posto od navedenog iznosa. Neposredno nakon emisije javio nam se jedan čitatelj iz Širokog Brijega i rekao kako je za iznos od milijun maraka (dakle, 20 posto od spomenutog iznosa u emisiji) spreman kupiti Čovićevu kućicu u mostarskom naselju Bare. Proslijedili smo mu broj Čovićeve tajnice, pa tko zna, možda ovih dana ta kuća dobije i novog vlasnika?

Čoviću bi svježi kapital svakako dobro došao, jer kako reče na samom kraju emisije on ima i kredit od 150.000 KM i to treba vraćati. Nije mu lako, ali eto mora valjda biti tako!

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});