fbpx

ČOVIĆ: Komšić je projekt SDA, to nema veze s nekakvom Demokratskom frontom

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Gostujući u emisiji 'Argumenti', Naše TV, aktualni član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH projekt SDA i bošnjačkih elita koji od BiH žele stvoriti unitarnu državu.

“Na HNS-u smo analizirali da je više od 98% hrvatskog glasačkog tijela podržalo tri opcije HNS-a, jednu koju je predvodio HDZ BiH, drugu koju je predvodila HDZ 1990 i treću, Hrvatska republikanska stranka. Oko 83% do 84% podržalo je hrvatskog člana Predsjedništv što je nezamislivo bilo, čak je pitanje koliko to uopće ima smisla u jednom normalno uređenom, demokratskom društvu kojem dajete zamah višestranačju i pluralnosti u političkom djelovanju, ali to je ambijent u kojem mi živimo. Nas nitko nije preglasao. Da smo bili preglasani, onda bi to bilo unutar hrvatskog glasačkog tijela, ali ako se uzme 98% hrvatskog glasačkog tijela, jasno je da je drugi narod birao dva člana Predsjedništva. I to se onda mora nazvati pravim imenom, to je onda protuustavno, nelegalno, protuzakonito i za to postoj jako puno argumentacije koju smo iznosili kao HNS”, kazao je Čović.

Odgovarajući na pitanje je li se očekivao ovakav ishod izbora, Čović je kazao. “S jedne strane smo razumjeli da će se ovo dogoditi. Bilo je puno nagovještaja retorike koja je korištena u kampanji, negiranja konstitutivnosti kao ustavne kategorije, što je i kazneno djelo jer ruši temelje BiH, ali smo se ipak nadali da ćemo imati razuma kod onih političkih elita Bošnjaka koji su ovu strategiju i osmislili i da će, ipak stati u zadnjem trenutku. To se nije dogodilo i sada tu nema ni razočaranja ni iznenađenja jer, kako samo to nekoliko puta rekao, nije ovo samo za zlo. Moguće je da ovo do kraja motivira da svi oni, koji su gajili neke nade da se može nešto izvan hrvatskog političkog diskursa napraviti, a da nemamo do kraja zbijene redove među Hrvatima – da je to zabluda”.

Na pitanje tko, konkretno stoji iza “projekta izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH”, Čović je odgovorio:”Oko tog projekta bila je struktura političkih stranaka okupljena ok SDA. Oni su financirali projekt, osmislili ga i kontrolirali ga do zadnjeg dana i motivirali one izvan političkog diskursa da na njemu rade. Tako da oni, koji nemaju puno veze s politikom, a koji su nositelji duhovnog izričaja Bošnjaka u Bih koji su to vrlo sustavno organizirali. U zadnjih desetak dana kampanje, osobito od petka do nedjelje…da je trebalo još 100.000 glasova, bilo bi još 100.000 glasova…taj se proces nadzirao. To šalje poruku sustavnosti, rekao bih vrlo dobre organizacije okju se ne smije potcijeniti, a pogotovo kada se ruše temelji daytonske BiH, Aneksa4., onda se ni na koji način ne smije podcijeniti.

Činjenica je i imamo jako puno informacija s terena da se uistinu sa džume pozivalo kako to prenijeti, kako kontrolirati cjelokupan sustav i to je nešto što zabrinjava, o onima koji su financirali ovu kampanju. To nema veze s nekom Demokratskom, ili kako već, frontom. To je projekt bošnjačkih elita oji vjeruju da unitarna država ima svoje mejsto i da mogu ovladati tim prostorom”, istaknuo je Dragan Čović.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI