fbpx
Foto: Screenshot

ČOVIĆ O SUKOBU PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA: ”Bit će velika vještina napraviti pozitivnu sinergiju ta dva karaktera”

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović komentirao je u Dnevniku Nove TV zaključke o BiH koje je usvojilo Vijeće Europske unije u Bruxellesu.

“Zadnjih 15-ak godina imamo različite zaključke koji dolaze iz Bruxellesa i svake godine pokušavamo podići zainteresiranost za BiH zemalja EU koje uopće nisu zainteresirane. Mislim da imamo dovoljno uvjeta za nastavljanje borbe za našu ravnopravnost i legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH”, izjavio je predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović komentirajući u Dnevniku Nove TV zaključke o BiH koje je usvojilo Vijeće Europske unije u Bruxellesu.

Predsjednik Milanović objavio je pismo koje je poslao premijeru Plenkoviću, a tiče se prava Hrvata u Bosni i Hercegovini i zaključaka Vijeća Europske unije. Na pitanje tko je u pravu – Milanović ili Plenković – Čović kaže da je zahvalan obojici, donosi Dnevnik.hr.

”Bit će velika vještina, bez obzira na razlike koje imamo danas u svakodnevnici, napraviti pozitivnu sinergiju ta dva karaktera i dva djelovanja. Ali uistinu hvala predsjedniku Vlade jer zadnjih pet šest godina čini veliki iskorak da pridobijemo najveći dio članica EU-a, a i predsjedniku Republike Hrvatske jer na svaki način pokušava otvoriti pitanje Hrvata u BiH. Ja se neću baviti njihovim promišljanima”, rekao je.

Na pitanje tko ipak više radi na zaštiti Hrvata u BiH, Čović kaže da želi da i Milanović i Plenković nastave ovim intenzitetom. ”Mislim da će nam to pomoći. Različita promišljanja dovela su nas do toga da nositelji vlasti u Hrvatskoj daju dosta pažnje za naše prilike u BiH, osobito za iskušenja koja stoje pred hrvatskim narodom u BiH. Moja poruka je jedno velika hvala i predsjedniku Vlade i predsjedniku Republike i molim ih da nastave državi na dnevnom redu Hrvatske u Bosni i Hercegovini”, poručuje.

Čović je odgovorio i na pitanje je li iskreniji i bolje razumije hrvatski položaj u BiH Izetbegović ili Dodik. ”Uvjeren sam da jedan i drugi imaju svoje ambicije. Često sam govorio da se separatizam i unitarizam nadopunjavaju. I jedan i drugi vidno štete i BiH ali i poziciji Hrvata u BiH. Morat ćemo naći rješenje unutar BiH. Uvjeren sam da je moj misija to raditi mirnim putem jer bez hrvatskog naroda neće postojati BiH”, zaključio je Čović.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI