fbpx

Čović pljunuo u lice svim dragovoljcima Domovinskog rata!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Zadnjih nekoliko dana smo bili svjedoci objave spiska tzv. "pokretača otpora" iz reda ABiH, MUP-a BiH i ostalih, manje i više, znanih postrojbi, skupina itd.

Tragom članka koji je objavio portal Žurnal.info i objave spiska samoprozvanih organizatora otpora, u oči nam je odmah upalo da nema pripadnika HVO-a.

http://zurnal.info/novost/21431/ratni-zlocinci-ubice-makroi-mafijasi-lica-sa-crne-liste-sad-a-ministri-savjetnici

Nakon što smo provjerili najbitnije stvari, došli smo do sramotnih činjenica. Koje su se od branitelja i javnosti skrivale a skrivaju i dalje.

TKO JE MILJENKO LUGONJA DA ODLUČUJE O ZASLUGAMA PRIPADNIKA HVO-a U BiH?

Uopće nas ne zanimaju tzv. pokretači otpora iz redova tada muslimanskog naroda u BiH. Želimo da se zna tko su ti junaci, njih oko 200 iz HVO-a, koji su organizirali, vodili, zapovijedali i raspoređivali postrojbe koje su činili pripadnici hrvatskog naroda. Upravo iz tog razloga, kontaktirali smo više od dvadeset ratnih zapovjednika od Neuma do Orašja. Velika većina nije pojma imala da su napravljeni ikakvi spiskovi po općinama u kojima je egzistirao HVO, a kamoli da se netko drznuo predlagati samo 200 pripadnika HVO-a za neko novo ratno odličje.

Ušli smo dublje u analizu ove cijele sramotne igranke i došli do jako zanimljivih podataka.

Još u vrijeme fašističke vladavine Federalnim ministarstvom branitelja od strane Zukana Heleza, formirana je komisija koja će odlučivati o novom odličju, tzv. “Medalji otpora”. Glavni (ovlašten od Dragana Čovića), u ime Hrvata bio je Petar Zelenika. Otkud pravo Zeleniki da odlučuje o zaslugama pripadnika i prvih dragovoljaca iz reda hrvatskog naroda u npr. hrvatskoj Usori? Zelenika je poznat po izuzetno dobroj suradnji s Helezom. Upućeniji tvrde da je Zelenika “pokrivao” mirovine svoje uže obitelji koje se isplaćuju i iz BiH i iz RH. Nakon što mu je Helez učinio što je dogovoreno, svoje članstvo u komisiju za izradu spiska 200 zaslužnih prepustio je poznatom štancarošu radioloških liječničkih nalaza iz Mostara.

ČOVIĆEVI PULENI SU (OPET) PRODALI HVO I DOMOVINSKI RAT

Imamo eklatantan primjer kako su Čović i kompanija, da bi uhljebili tih 200 Hrvata, pogazili temeljne povijesne činjenice. Prema Uredbi “Medalja otpora dodjeljuje se zaslužnim osobama koje su bile nositelji aktivnosti organiziranja i rukovođenja u pripremama za obranu ili u obrani BiH najmanje 100 dana u periodu od 18.09.1991. do 09.04.1992. godine i uz to je bio pripadnik Oružanih snaga ili državnih organa ili institucija vezanih za obranu BiH najmanje dvije godine”.

Odmah u oči upada osnovna nelogičnost: Kakve su veze muslimani/Bošnjaci imali s organiziranjem obrane bilo čega i koga 1991. godine? Kada je hrvatsko selo Ravno sravnjeno sa zemljom, znamo kakve je izjave davao tadašnji čelni čovjek BiH. Prije par dana na obilježavanju zločina, bili smo u Ravnom. Ovog stručnjaka Miljenka Lugonju nigdje nismo vidjeli. Kako je to moguće kada je čovjek organizirao sve i svugdje? Smije li taj isti Lugonja uopće doći u Ravno? Posebno ako se već naveliko zna kako je glavni za izradu spiskova 200 najzaslužnijih za organizaciju priprema otpora srpskoj agresiji na BiH.

Ako se Čović već drznuo i imao obraza spomenuti 1991. godinu, vrijeme u kojem je bio glavni za remont “vazduhoplovstva JNA” koje je razaralo gradove i sela u Republici Hrvatskoj, zašto se spisak tih organizatora nije javno obznanio?

SVE SU RADILI NEZAKONITO I KRIMINALNO, ČOVIĆ JE PRISTAO NA SRAMOTAN OMJER 1:2,3

Pravnik sa par mjeseci staža u struci zna, da se ne može najprije napraviti spisak osoba, koje će se onda nekom uredbom ili zakonom uvesti u pravo na bilo kakav vid primanja iz proračuna.

Naprotiv. Mogli su raditi na izradi uredbe, utvrditi kriterije i ostale uvjete koje mora ostvariti dobitnik te famozne “Medalje otpora”. Tek nakon toga, bez i primisli da to mogu raditi dva ili tri čovjeka iz svake općine u BiH, otvoriti javnu raspravu, pozvati ratne zapovjednike i eventualne spiskove učiniti dostupnim javnosti.

Još jedna velika sramota i izdaja u režiji Dragana Čovića su i rokovi koji se spominju u toj sramotnoj uredbi.

Da ne bi bilo zabune i pokušaja Čovićevog pokušaja prebacivanja svega na vladu Nermina Nikšića. Upravo Čović i Nermin Nikšić su rušili tadašnju “platformašku vlast”, i Helez je bio samo puki izvršitelj naloga koje su dogovorili Nikšić i Čović.

Zašto se pristalo na omjer 1:2,3 kao da se radi o 1995. a ne 1991. godini?

Ovo je sramota koja nije odavno viđena. Ako govorimo o realnom omjeru 1991.godine, on je najmanje 15:1 u korist Hrvata, koji su te godine već ginuli dok se po Sarajevu JNA šetala po gradu i za službeno Sarajevo, zločini nad Hrvatima po Hercegovini nije bio “njihov rat”. Kakve Zelene beretke, kakva Patriotska liga i ostale izmišljotine?

Onaj tko je pristao na takav omjer, kada je 1991. godina u pitanju, od hrvatskog naroda treba biti suđen za veleizdaju.

Umjesto da se od bošnjačke strane ultimativno traži da se formira Komisija za dodjelu odličja pripadnicima HVO-a, nevezano za odličja iz Republike Hrvatske, narodu a pogotovo braniteljima se, po tko zna koji put, pljuje u lice i ponižava ih se. I ovako je u “prvoj kategoriji” ratnih odličja 16 armijskih i samo 3 HVO-a, što je također omjer koji ne odgovara ni omjeru ustanovljenom u Daytonu kada su vojne komponente u pitanju.

Čovići, Zelenike, Lugonje i ostali, prestanite omalovažavati hrvatske branitelje. Laž je i izjava novokomponiranog Čovićevog političara kako je od 2014.-2018. revizija skoro pa zaustavljena.

Činjenice i dokumenti (koji se prezentiraju kvartalno), pokazuju i dokazuju da je najviše pripadnika HVO-a, po raznim osnovama, iz prava izvedeno upravo od 2014. godine na ovamo.

Predstavnici hrvatske oporbe žurno moraju reagirati po ovom pitanju, ultimativno tražiti od Lugonje i Federalnog ministra branitelja da se objavi spisak Hrvata koji su predloženi za ovo odličje.

U protivnom, šutnja oporbe će dodatno produbiti ionako preveliki jaz među braniteljima.

Uzgred rečeno, neslužbene informacije iz Sarajeva govore da je upravo Miljenko Lugonja medijima dostavio spisak bošnjačke komponente koja treba dobiti to odličje, po kriterijima koji su u najmanju ruku-diskriminirajući. Vjerojatno, želeći vidjeti reakciju javnosti.

Lugonja umjesto da pojasni porijeklo svoje imovine, po nalogu Dragana Čovića unosi dodatni razdor u Hrvate. Posebno u braniteljsku populaciju. Sramota, ali obzirom od koga je, ništa novo niti čudno.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI