fbpx
Foto: Screenshot

ČOVIĆ PORUČUJE: Bila bi katastrofalna greška da se hrvatski političari u BiH opredijele između premijera Plenkovića i Milanovića

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović izjavio je u petak kako bi bila “katastrofalna greška” da se hrvatski političari u BiH opredijele između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, navodeći kako obojica imaju zasluge u zagovoru popravljanja položaja tamošnjih Hrvata, prenosi Direktno.

“Katastrofalna bi greška bila da predstavnici politike hrvatskog naroda u BiH na taj način promišljaju vođenje politike. Ja bih mogao imati luksuz kao predsjednik HDZ-a BiH da povežem interes s predsjednikom HDZ-a RH, što je logično”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru, upitan hoće li se HNS BiH opredijeliti između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića.

Predsjednik Milanović pozvao je ranije ovoga tjedna hrvatske stranke iz BiH da se izjasne podržavaju li njegove stavove o blokadi ulaska Finske i Švedske u NATO dok se ne izmijeni Izborni zakon u BiH, dok pak premijer Plenković smatra kako takav pristup predstavlja egzibicionizam, te je štetan za Hrvatsku i Hrvate u BiH.

Tri stranke HNS-a BiH podržale su ovoga tjedna stavove predsjednika Zorana Milanovića.

Čović je pojasnio kako se mora očuvati zajedništvo unutar HNS-a BiH rekavši da cijeni predsjednika Milanovića.

“Kao predsjednik HNS-a BiH morate voditi računa o svim elementima, uvažavajući i cijeneći sve što radi predsjednik Republike Hrvatske čiji zagovor u posljednje vrijeme odgovara svemu onome što mi tražimo ovdje kao hrvatski narod. Nema dvojbe, to odgovara uhu naših ljudi i u Hrvatskoj i u BiH jer je mobilizirao javnost do zavidne mjere kako bi osjećali ovaj problem”, dodao je.

Po njegovim riječima, premijer Plenković uspio je u svijetu promovirati važnost izmjene Izbornog zakona, legitimnog predstavljanja i jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Poručio je kako HNS BiH neće utjecati na vanjsku politiku Hrvatske, očito aludirajući na poteze oko prijema Finske i Švedske u NATO savez.

“Naše je opredjeljenje da ne možemo utjecati na vanjsku politiku Republike Hrvatske. Po Ustavu vođenje vanjske politike je između predsjednika i premijera. Sve što dogovore u vanjskoj politici, mi ćemo do kraja slijediti”, naveo je čelnik HNS-a BiH.

Najavio je da će se u subotu u Sarajevu susresti sa čelnikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom za čiji posjet je rekao da se ne bi dogodio bez lobiranja premijera Plenkovića kojemu se zahvalio za sve što poduzima.

Nije isključio mogućnost da će se na sastanku s predstavnicima Bošnjaka i predstavnika EU-a ponuditi na potpis izjava oko izbornih prijepora.

“Ako on treba riješiti pitanje izbornog procesa i provedbu izbornih rezultata čime bi se riješila pitanja mogućih političkih kriza s obzirom da nemamo mogućnost izabrati Dom naroda jer je Ustavni sud BiH stavio određene odredbe izvan snage, onda ćemo o tome razgovarati”, rekao je Čović.

Nije želio nagađati o sadržaju toga dokumenta tvrdeći da se na njemu radi u Bruxellesu, te da ne zna njegov sadržaj.

Za izbore, koji bi se u BiH trebali održati u listopadu, još uvijek nije osiguran novac, dok zbog neprovedbe odluke Ustavnoga suda BiH kojom su izbrisane pojedine odredbe Izbornog zakona prijeti blokada provedbe izbornih rezultata te ponavljanje preglasavanja Hrvata i njihova izbacivanja iz vlasti.

Predviđeno je da Michel kasno popodne u petak stigle u BiH gdje bi razgovarao sa članovima predsjedništva.

Ranije u petak je objavljeno da je otkazan njegov posjet Mostaru.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI