fbpx

ČOVIĆ POZVAO NA USTAVNO DOMOLJUBLJE Poštujmo presude, izmijenimo Izborni zakon

Autor: Klix

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je konferenciju za medije nakon 25. sjednice Predsjedništva HDZ-a gdje se govorilo o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, predsjednik HDZ-a Dragan Čović dotakao se i teme izmjena Izbornog zakona te je naglasio kako krajem rujna očekuje razgovore s američkim i europskim službenicima o ovoj temi.

“Aktivnosti traju i održavaju se svaki mjesec na različitim razinama. Imamo jasan termin za završni dio rujna mjeseca gdje će se događati sastanci s europskim i američkim službenicima kako bismo došli do dogovora oko izbornog zakonodavstva. Mislim da je moje pismo pokazalo da nećemo pasti u zamku špekulacija pa i o brojci Hrvata na vlasti i igranja s brojem i postocima. Mislim da Hrvata u institucijama BiH ima mnogo manje u odnosu na popis stanovništva iz 2013. godine”, rekao je Čović.

Također, naglasio je kako će on, ali i HDZ uvijek pozivati na ustavno domoljublje i zbog toga su upravo neophodne izmjene Izbornog zakona kako bi se ispoštovale odluke Ustavnog suda BiH.

“Pozivam na ustavno domoljublje, da se poštuju Ustav i zakoni, a kada budemo imali dovoljno kapaciteta da mijenjamo Ustav to ćemo i raditi. Pismo je jasno napisano i tu stoji da Ustavni sud traži promjenu Izbornog zakona, ako toga ne bude onda neće biti uvjeta za održavanje izbora. Želimo osigurati legitimno predstavljanje i provođenje svih presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu. Prihvatili smo i mjere ograničenih ustavnih izmjena kako bi se mogao provesti cijeli proces kada je u pitanju Izborni zakon”, pojašnjava predsjednik HDZ-a BiH.

Osim toga, Čović je poručio kako sporazum iz Mostara može biti dobra osnova za razgovore na višim razinama kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona.

“Imali ste svjedoke koji su s nama radili da bismo došli do Mostarskog sporazuma. Radili smo zajedno s predstavnicima OHR-a, OSCE-a i nazočnost njihova je bila nedvojbena, njihov paraf isto tako i nemamo ih što uvjeravati. Trebamo ono što smo dogovorili provesti u djelo. Oni će nas dovesti za stol, iako je to naša konačna odluka i za Izborni zakon i za Ustav i to mora biti kompromis između svih nas. U skladu s mehanizmom koordinacije, mi ćemo se dogovoriti oko svih pitanja. Moje današnje pismo diplomatima sugerira da ovaj posao treba u devetom mjesecu raspraviti. Zagovornik sam bio da to uradimo do kraja šestog mjeseca, međunarodne institucije su to ostavile za jesen i nadam se da to morao završiti kako ne bismo ulazili u faze rasprava, bojkota i sličnih stvari”, naglašava Čović.

Na kraju, poručio je kako je i dalje ključ cijelog procesa osigurati europski put Bosne i Hercegovine.

“Ključ je osigurati europski put BiH i ako to uspijemo, a ja mislim da imamo šansu, uvjeren sam da će se to ostvariti. Zašto bi nekome smetalo da član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda bude izabran od Hrvata? Samo se tri člana Predsjedništva BiH i Dom naroda biraju na etničkom principu, sve ostalo se bira na građanskom modelu. Ako je to nekome previše, onda taj ne voli BiH. BiH ne može biti građanska po modelu kako bi to neko želio”, zaključio je Čović.

Autor: Klix

ZADNJE VIJESTI