fbpx
Foto: Antonio Balic / CROPIX

ČOVIĆ: Predstavljati će nas legitimni predstavnici na svim razinama vlasti

Autor: dnevno.ba

Peti jubilarni hrvatski iseljenički kongres održava se na Sveučilištu u Mostaru kako bi se ukazalo na povijesni značaj i ulogu koju su Hrvati Bosne i Hercegovine imali u povijesti matične domovine Hrvatske.

Organizatori su Hrvatskoga iseljeničkog kongresa Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i SUM.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović nazočio je, te se i obratio na svečanom otvaranju kongresa priopćio je HDZ BiH.

„Trebao bi puno toga kazati o svim aktivnostima koje možemo zajedno uvezati u jedan kvalitet, o demografskim problemima, problemima hrvatskog naroda u ovom trenutku u BiH, jer se nalazimo u specifičnom vremenu, kako očuvati svoj suverenitet u BiH, našu konstitutivnost, legitimno predstavljanje i sve ono što bi trebali kao jedan ustavno jednakopravan narod predstavljati u našoj BiH“, kazao je Čović.

„Pozivam sve vas okupljene ovih dana da kroz svoj rad i veliki broj sadržaja, koji će na naki način upotpuniti teme koje su nam zanimljive kada je u pitanju hrvatski narod u BiH. Veliki broj vas ste vezani za BiH, vi ste drugo ili treće koljeno onih koji su nekad otišli s ovih prostora, bez obzira je li to Republika Hrvatska, ili drugi dio svijeta. Za vas malde koji ste nazočni ovdje, naš rektor je vrlo mudro poslao nekoliko poruka kao kao rektor jedinog javnog Sveučilišta na kome se nastava predaje na hrvatskom jeziku. Uvjeren sam da je ovo dobar poziv svim našim mladim ljudima da dobiju stipendije a da im mi to osiguramo kroz Hrvatski narodni sabor i dođu na naše Sveučilište, a oni koji ne znaju hrvatski jezik, imamo studije i na engleskom jeziku. I to može biti dio dobrog uvezivanja i okretanja nama. Ne da se bavimo sami sobom, nego da pokažemo svima diljem svijeta i da možemo zajedno kroz jedan pleter poslati poruku kako Hrvati Bosne i Hercegovine jesu svoji na svome. Da ćemo i kroz ovaj izborni kapacitet izboriti se za našu potpunu jednakopravnost, kao konstitutivni narod. Predstavljati će nas legitimni predstavnici na svim razinama vlasti, koliko god iskušenja oko toga ima i koliko nismo realizirali projekt izbornog zakonodavstva i ustavnih promjena za koje smo se zalagali proteklih godina“, istaknuo Čović.

„Želim vam da uspijete, danas i ovih dana ovdje u ovom gradu, preporučujem vam da se zajedno posvetimo pitanju kulture, nacionalne kulture, hrvatskog naroda i da na nju utječemo u onoj mjeri koliko možemo kako bi dugoročno kroz neke naredne kongrese govorili o nekim drugim stvarima. Na globalnoj razini kroz svoju posebnu vrijednost i ponos koji imamo, kroz sve ono što danas kroz jednu izvrsnost koju gradimo kroz naše Sveučilište, kroz institucije koje su ovdje danas i stoluju u Gradu Mostaru, zbog toga je gradonačelniče Grad Mostar stolni grad Hrvata bez obzira koliko drugi bili protiv toga, jer sve naše institucije, nacionalne institucije hravtskog naroda ovdje u Mostaru“, kazao je Čović.

U ime svih domaćina predsjednik Čović je poželio dobrodošlicu, uspješan zajednički rad, posvećenost i zajedništvo svim sudionicima.

Iz Hrvatskog iseljeničkog kongresa naveli su kako je razvojna i politička budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini tijesno povezana s odnosom Republike Hrvatske prema njima. U trodnevnom radu koji je zamišljen kao rasprave u više panela u prostorijama Sveučilišta u Mostaru govorit će se o odnosima između iseljeništva i domovine, iskušenjima, odnosima u BiH, nastavku trenda iseljavanja, ekonomskim potencijalima, ulozi i djelovanju crkve.

Na kraju će Hrvatski iseljenički kongres usvojiti posebnu rezoluciju.

Pokrovitelji održavanja Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa su Sabor Republike Hrvatske, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grad Mostar.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI