fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Čović, Topić, Džaferović, Cvitanović, Borenović u Zagrebu na kongresu EPP-a. Razgovarali s Merkel, Daulom, Pack, Plenkovićem…

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o uspostavi vlasti i europskom putu BiH te reformi izbornog zakonodavstva. Na kongresu EPP-a sudjeluje i predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović koji je također razgovarao s istaknutim europskim pučanima, potpredsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, zamjenik predsjednika SDS-a Rado Savić.

Čović s Merkel o uspostavi vlasti i izbornom zakonu

Čović u razgovoru za agenciju FENA ističe da je razgovor organiziran na marginama izbornog kongresa EPP-a u Zagrebu bio vrlo sadržajan i koristan.

”Kancelarka je inzistirala na razgovoru o stanju u BiH i posebno da joj pojasnimo dogovor o deblokadi uspostave vlasti te što znači usvojeni dokument u odnosu na NATO savez. Naravno, otvorili smo posebnu priču oko Izbornog zakona, jer smo već tri-četiri puta nas dvoje razgovarali na tu temu, a očito je i hrvatski premijer Andrel Plenković također pripremio teren za to. To smo naglasili sada kao ključni posao, kako osigurati da imamo legitimne predstavnike konstitutivnih naroda, a što bez izmjena Izbornog zakona nije moguće”, kazao je Čović.

On dodaje da je i u razgovoru s kancelarkom Merkel istaknuo potrebu da se iskoristi postojeći trenutak i u narednih mjesec ili dva završi priča oko reforme izbornog zakondavstva, kako bi iduće izbore 2022. godine čekali u raspoloženju koje neće dovesti do toga da godinu dana nakon izbora nemamo provedbu izbornih rezultata.

”Razgovor je bio vrlo ugodan. Interesirali su je detalji, jer ona očito puno toga zna o situaciji i problemima u BiH”, dodao je Čović sumirajući razgovor s njemačkom kancelarkom. On je jučer u Zagrebu razgovarao i s nizom drugih europskih dužnosnika, a ističe kako će i današnji nastavak kongresa omogućiti korisne susrete, uključujući one s dužnosnicima EU izravno zaduženim za jugoistočnu Europu.

”U svim tim razgovorima ja ističem naš euroatlantski put s jedne strane, a s druge strane strabilizanje odnosa unutar BiH. To se najbolje može postići kroz vraćanje povjerenja, za što je pak najbolji put rješavanje pitanja izbornog zakondavstva i otklanjanje prijetnji kao zadnji put, kada su Hrvatima drugi birali člana Predsjedništva”, kazao je Čović. Pohvalio je premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića zbog, kako je naglasio, odlične organizacije izbornog kongresa EPP-a u Zagrebu.

”On se uspio izboriti da nešto više od mjesec dana prije hrvatskog preuzimanja predsjedanja EU ključni donositelji odluka dođu u Zagreb, uključujući i buduće članove Europske komisije. Ovo je i nama šansa da BiH ne ostane po strani i ja duboko vjerujem da ćemo, ako posao oko izbornog zakona završimo brzo, biti za istim stolom sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kada se bude govorilo o njihovom kandidacijskom statusu. Politika proširenja EU sigurno nije propala”, poručuje Čović.

Malo je toga, kako kaže, što BiH treba završiti kako bi dobila kandidacijski status, a to uključuje imenovanje Vijeća ministara i izmjene izbornog zakona.

”Zakonska dinamika diktira uspostavu Vijeća ministara. U prvom tjednu idućeg mjeseca imat ćemo poznata imena svih ministara i zamjenika ministara, a uz skraćenu proceduru vjerujem da ćemo za 15, a najkasnije 20 dana imati potvrđeno novo Vijeće ministara”, kazao je predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u razgovoru za FENU iz Zagreba gdje sudjeluje na dvodnevnom izbornom kongresu EPP-a.

Cvitanović s Pack o ubrzanom putu ka EU

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović također sudjeluje na dvodnevnom izbornom kongresu EPP-a. Između ostalog, Cvitanović je razgovarao i s Doris Pack, istaknutom njemačkom političarkom koja je kao zastupnica EPP-a u Europskom parlamentu do 2014. bila i posebna izvjestiteljica za BiH, kao i sada bivšim predsjednikom EPP-a Josephom Daulom te hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Gospođa Pack kazala je, između ostalog, da su samo ubrzane europske integracije rješenje za BiH. Također sam se posebno zahvalio gospodinu Daulu na iznimnoj suradnji. Tu moram podsjetiti da je upravo za njegovog mandata HDZ 1990, sredinom rujna 2014. godine, postala članica obitleji Europskih pučana. Dok sam sa premijerom Plenkovićem dogovorio skorašnji, bilateralni sastanak”, kazao je Cvitanović.

Džaferović razgovarao s Merkel o aktualnoj situaciji u BiH

I član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel tijekom Kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu. Džaferović je informirao kancelarku Merkel o aktualnoj situaciji u našoj zemlji i jučerašnjem dogovoru u Predsjedništvu BiH, te odlukama koje su donesene.

Merkel je pozdravila ovaj dogovor i čestitala članovima Predsjedništva BiH. Tema razgovora je bila i migrantska kriza, a kancelarka Merkel izrazila je spremnost Njemačke da pomogne u rješavanju krize. Član Predsjedništva BiH Džaferović je zahvalio za dolazak njemačkog izaslanstva u BiH i spremnost Njemačke da pruži pomoć našoj zemlji, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. Džaferović je posebno zahvalio za snažnu podršku koju Njemačka, i kancelarka Merkel osobno, sve vrijeme pružaju Bosni i Hercegovini. “Svi već odavno znamo da kancelarka Merkel nosi Bosnu i Hercegovinu u srcu.

Duboko poštujem pažnju koju ona poklanja našoj zemlji i cijelooj regiji”, kazao je Džaferović. Kancelarka Merkel je zahvalila Džaferoviću i potvrdila kako će se podrška Njemačke našoj zemlji nastaviti i ubuduće.

Na Kongresu i predsjednik PDP-a Branislav Borenović

Na Izbornom kongresu EPP-a sudjeluje i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, stranke koja je također članica EPP grupacije. I on je održao nekoliko sastanaka, a između ostalog i sa Paulom Rangelom, novim izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH i potpredsjednikom EPP-a.

Borenović je na svom facebook profilu, a u svezi ovog sastanka, napisao: “Podrška našem europskom putu, ali i puna spremnost za rješavanje migrantske krize”.

Savić: Cilj SDS-a je članstvo u EPP-u

Na Kongresu EPP-a sudjedlovao je i zamjenik predsjednika SDS-a Rado Savić koji je novom predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku ujedno čestitao na izboru. Na marginama kongresa Savić se susreo i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen kao i s njemačkom kancelarkom kojoj je prenio pozdrave iz Republike Srpske od predsjednika SDS-a Mirka Šarovića.

Savić se sastao i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kao i bivšim talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, a u razgovorima s visokim izaslanstvom EPP-a dogovoren je i sastanak izaslanstava EPP-a i SDS-a već sljedeće godine koji bi, kako je naglašeno, ubrzao put za članstvo u najvećoj političkoj grupaciji Europskog parlamenta. “Ohrabrujuće poruke EPP-a daju nam za pravo kazati da je SDS na pravom putu da postane dio najveće grupacije u Europi. Članstvo u EPP je najveći cilj SDS-a na međunarodnom planu, čime bi se pridružili obitelji narodnjačkih stranaka koje baštine demokršćanske vrijednosti”, rekao je Savić, priopćeno je iz SDS-a.

Inače, podsjetimo da su iz BiH članice europskih pučana HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, PDP, dok SDS i Stranka za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića čekaju na učlanjenje.

EPP okuplja najveće stranke poput njemačke Kršćansko-demokratske zajednice (CDU), francuske Zajednice narodnog pokreta (UMP), španjolske Narodne stranke (PP), poljske Građanske platforme (PO), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a ima stranke-članice u gotovo svim zemljama EU-e.

Na kongresu EPP-a i počasni predsjednik HKD Napredak prof. Franjo Topić

Na Izbornom kongresu sudjeluje i prof. Franjo Topić u svojstvu člana predsjedništva Europskog centra za radnička pitanja (EZA).

Naime, Hrvatsko kulturno društvo Napredak punopravni je član Europskog centra za radnička pitanja još od 2010. godine, a 2018. godine profesor Franjo Topić izabran je u drugi mandat kao član predsjedništva EZA-e.
To je još jedno priznanje za rad HKD-a Napredak i za prof. Franju Topića, kao dugogodišnjeg predsjednika, danas počasnog predsjednika HKD Napredak, koji je svojim djelovanjem u mnogome zaslužan za visoku reputaciju Napretka u različitim europskim asocijacijama.

Uz prof. Franju Topića na kongresu sudjeluju Piergiorgio Sciacqua, dopredsjednik EZA-e i Carlo Costelli, predsjednik MCL-a koji su za vrijeme boravka u Zagrebu posjetili HKD Napredak – Napretkov kulturni centar.

Europski centar za pitanja radnika (EZA) mreža je 73 radničke organizacije iz 30 europskih zemalja, koje se pozivaju na kršćanske socijalne vrijednosti. Članovi EZA uključuju sindikate i sociokulturne organizacije radnika, kao i obrazovne i istraživačke institucije koje se bave pitanjima zaposlenika. EZA svojim obrazovnim programom „Europski socijalni dijalog“ promiče socijalni dijalog na nacionalnoj i europskoj razini i rješava društvene izazove Europe. Cilj je pridonijeti rješenju zaposlenika i socijalnim pitanjima. Rad EZA financiran je od strane Europske unije.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak tijekom svog članstva u više navrata je u Hrvatskoj organiziralo različite seminare EZA gdje se raspravljalo o različitim problemima radnika kao što su obrazovanje, uključivanje mladih u procese rada, migraciona pitanja i mnoga druga pitanja vezana uz rad.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});