fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Bivši načelnik i još dvojica oštetili proračun za 168.000 KM!?

Autor: S.Horić

KOZARSKA DUBICA - Protiv bivšeg načelnika općine Kozarska Dubica Nine Jauza (36) i još dvije osobe policija je podnijela izvještaj zbog sumnje da su oštetili spomenutu općinu za oko 168.000 maraka, saznaje "Glas Srpske".

Osim Jauza, osumnjičeni su i Milan Subotić i Borjanka Stanišić. U CJB Prijedor rekli su, navodeći inicijale, da je protiv Jauza podnesen izvještaj zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje ili uništavanje službene isprave, dok su Subotić i Stanišićeva osumnjičeni za krivotvorenje ili uništavanje službene isprave.

Jauza policija sumnjiči da je u vrijeme dok je bio načelnik prekoračio ovlasti i odobrio izmještanje trase dijela kanalizacijske mreže mimo projektne dokumentacije.

Projekt se odnosi na snabdijevanje vodom i odvođenje oborinskih i fekalnih voda na području pomenute općine.

“On je nesprovođenjem zakonom propisane javne nabavke prilikom dodjele radova građevinskom poduzeću iz Istočne Ilidže, te sprovođenjem fiktivnog postupka javne nabavke, poslije izvršenih radova omogućio sticanje i korist za izvedene radove od 248.388 maraka, a tom prilikom je općina Kozarska Dubica oštećena za 168.488 maraka” – stoji u priopćenju iz policije.

Dalje je navedeno da je Subotić osumnjičen da je kao nadzorni organ potpisao krivotvorene građevinske dnevnike, a koji su sačinjeni da bi se prikrilo vrijeme izvođenja radova na izgradnji dijela kanalizacijske mreže koja je izgrađena prije sprovođenja postupka javne nabavke i potpisivanje ugovora o izgradnji tog dijela kanalizacijske mreže.

Stanišićeva je kao odgovorno lice građevinskog poduzeća iz Istočne Ilidže, koje je izvodilo radove, sačinila lažne građevinske dnevnike u koje je unijela neistinite podatke o vremenu izvođenja radova.

Jauz je u petak rekao da je ranije u policiji dao izjavu i tvrdi da su svi radovi izvedeni u skladu sa zakonom, te da je ispoštovan Zakon o javnoj nabavci.

“Aktualna vlast u Kozarskoj Dubici podnijela je krivičnu prijavu protiv mene kao načelnika općine od 2009. do 2012. godine i Okružno tužiteljstvo je izdalo naredbu da budu obustavljene istrage za period od 2009. i 2010, jer nije bilo kršenja zakona. Nadam se da će u skorije vrijeme završiti istragu i za 2011. i 2012. godinu. Ja sam za to da Tužiteljstvo ispita rad svakog državnog službenika pa tako i moj. Ove prijave rezultat su političkog obračuna SDS-a i PDP-a protiv SNSD-a” – pojasnio je Jauz.

Prema njegovim riječima, ovaj projekt je bio veoma bitan i s njim je povećan kvalitet života građana.

Autor: S.Horić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});