fbpx

Dvojica državljana BiH optužena za krijumčarenje migranata

Autor: Hina

SPLIT - Protiv dvojice državljana BiH splitsko tužiteljstvo podiglo je optužnicu zbog krijumčarenja šestorice ilegalnih migranata iz Iraka i Irana početkom ove godine, od kojih su dvojica nosila remene s kopčom koja se pritiskom pretvara u bodež, te je sucu istrage predložilo da im se zbog opasnosti od bijega produlji istražni zatvor u kojemu su od 4. siječnja ove godine.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo u petak je objavilo na internetskim stranicama kako je bh. državljane u dobi od 40 i 37 godina optužilo zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma, za što im prijeti zatvorska kazna do tri godine.

Ako ih se, pak, osudi da su, također iz koristoljublja, doveli u opasnost život ili tijelo osobe koja nedozvoljeno ulazi, kreće se ili boravi u RH, ili su s njom postupali na nečovječan ili ponižavajući način, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Optuženi su da su 2. siječnja ove godine, nakon što se ovaj stariji dogovorio s nepoznatom osobom da će za nagradu od minimalno 350 eura, migrantima omogućili ilegalno kretanje i boravak u Hrvatskoj.

Upravo je 40 – godišnjak vozio Opel, a mlađi ‘partner’ Peugeot u koje su smjestili migrante koji su, stoji u optužnici, u RH ušli iz BiH izbjegavajući graničnu kontrolu. Optuženi su automobile vozili jedan iza drugoga, sve dok ih oko 21 sat u Makarskoj nisu zaustavili policajci, prenosi Hina. Kod dvojice migranata policajci su tada na remenju pronašli kopče koje se pritiskom pretvaraju u bodež, što tretiraju kao prikriveno hladno oružje, pa ih je osim zbog protuzakonitog ulaska u Hrvatsku prijavila i zbog kršenja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI