fbpx

Crnadak i Hoytom Yeeom: SAD jedan od glavnih partnera BiH

Autor: Srna

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak susreo se sinoć sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za Europu i Aziju State Departmenta Brianom Hoytom Yeeom.

Ministar Crnadak je istaknuo da su SAD jedan od glavnih vanjskopolitičkih partnera BiH, te se zahvalio na dosadašnjoj potpori i pomoći u reformskom putu i euroatlanskim aspiracijama BiH.

Ovom prigodom ministar Crnadak je posebice pozdravio odluku Kongresa SAD-a da usvoji Zakon kojim se omogućuje da roba proizvedena u BiH ima povlašteni carinski tretman uvoza u SAD.

Također, ministar Crnadak je upoznao sugovornika o dosadašnjem predsjedanju BiH Komitetom ministara Vijeća Europe. Pomoćnik Yee je izrazio snažnu podršku eurointegraciskom procesu BiH, najavio suradnju sa EU u  afirmativnom pristupu prema BiH i njenim europskim aspiracijama.

Naglasio je da je vrijeme da se sprovedu očekivane reforme, implementiraju sve preuzete obaveze na europskom putu, pristupi neophodnim izmjenama zakona, te učine dodatni napori u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i privlačenja investicija.

Predstavnik State Departmenta pozdravio je usvajanje Inicijalnog programa reformi i izrazio nadu u skoro usuglašavanje očekivanog mehanizma koordinacije.

Jedna od tema sastanka bila je i aktualna inicijativa za održavanje referenduma u Republici Srpskoj o povjerenju u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine, kao i nastavak Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, zakazan za 10. rujna tekuće godine.

U toku razgovora, sugovornici su se suglasili i da je postignuti Sporazum sa Iranom o nuklearnom programu veoma važan za cijeli svijet, te da je blagovremena implementacija odredbi istog od suštinske važnosti za očuvanje ambijenta povjerenja i opredijeljenosti za dijalog, saopćio je  Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Autor: Srna

ZADNJE VIJESTI