fbpx

CRNE SLUTNJE BRITANSKOG GENERALA Kaže da je rat između Zapada i Rusije jako blizu

Autor: Dnevno.ba

Trenutno je veći rizik od izbijanja rata između Zapada i Rusije nego bilo kada od Hladnog rata, jer brojna diplomatska sredstva više nisu dostupna, izjavio je najviši britanski vojni oficir.

General Nick Carter, načelnik glavnoga stožera britanske vojske, izjavio je za Times Radio da postoji veći rizik od izbijanja napetosti u novoj eri “multipolarnog svijeta” u kome se vlade natječu za različite ciljeve i različite agende.

“Mislim da moramo biti pažljivi da se ne dopusti ratoborna priroda nekih od naših politika i da se završi u poziciji u kojoj eskalacija vodi do pogrešne računice”, izjavio je on u intervjuu koji će biti emitiran u nedjelju, prenosi Klix.

Napetosti su u porastu u istočnoj Europi u posljednjim tjednima nakon što je Europska unija optužila Bjelorusiju da je avionima prebacila tisuće migranata kako bi stvorila humanitarnu krizu na granici s članicom EU Poljskom, u sporu koji prijeti da uvuče Rusiju i NATO.

Predsjednik Vladimir Putin danas je izjavio da nenajavljene vježbe NATO-a u Crnom moru predstavljaju ozbiljan izazov za Moskvu i da Rusija nema ništa s krizom između njene bliske saveznice Bjelorusije i 27-članog bloka.

Carter je izjavio da su autoritarni suparnici spremni iskoristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju kao što su migranti, povišene cijene gasa, snage koje djeluju u njihovo ime i kibernetski napadi.

“Karakter ratovanja se promijenio”, kazao je.

Nakon bipolarnog svijeta u Hladnom ratu i unipolarog svijeta američke dominacije, diplomati se sada suočavaju sa složenijim multipolarnim svijetom, kazao je on, dodajući da “tradicionalna diplomatska sredstva i mehanizmi” iz vremena Hladnog rata više nisu na raspolaganju.

“Bez tih sredstava i mehanizama postoji veći rizik da te eskalacije mogu dovesti do pogrešnih procjena. Stoga, mislim da je to istinski izazov kome se moramo suprotstaviti”, kazao je britanski general, prenosi Reuters.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI