fbpx

CRNE SLUTNJE DUŽNOSNIKA Bez promjena u ovoj zemlji moglo bi doći do novog migrantskog vala!

Autor: Fena

Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto kazao je kako bi brze promjene u Afganistanu mogle potaknuti novi migrantski val.

Haavisto se u Helsinkiju sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom nakon čega je održana zajednička konferencija za medije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Finski ministar je dodao kako su na sastanku imali priliku razgovarati o različitim temama, uključujući odnose dviju zemalja, odnose Turske i Europske unije (EU), događanja u Afganistanu i Africi te o pitanjima koja se tiču istočnog Mediterana.

Haavisto je kazao kako bi idući sastanak trebao biti održan u Turskoj, a nadaju se i nastavku opsežnih razgovora. Prema njegovim riječima razgovarano je o migracijama.

”Nadamo se da će uskoro doći do pozitivnih i stabilnih pomaka kada je u pitanju rješenje ciparskog pitanja i istočnog Mediterana“, rekao je Haavisto koji je dodao kako je razgovarano i o pitanjima u oblasti ljudskih prava.

Odgovorio je i na pitanje da komentira odnose EU i Turske, te bi li preko Bjelorusije prema Turskoj moglo doći do migrantskog vala.

”U EU izvještaju o kojem govorite, odnosi Turske i EU su okarakterizirani kao na najnižoj razini. Primijetimo da je prošle godine u istočnom Mediteranu došlo do određenih tenzija između Turske i zemalja EU. U 2021. godini je došlo do određenog pomaka. Organizirane su posjete Ankari, a dijalog je nastavljen”, odgovorio je Haavisto.

Osvrnuvši se na stanje u Afganistanu, kazao je kako dijele istu zabrinutost kao i Turska.

”Brze promjene u Afganistanu mogle bi potaknuti novi migrantski val“, naglasio je Haavisto.

Upozorio je kako bi oni koji danas u miru žive u Afganistanu, mogli biti primorani da napuste zemlju.

”Ovo je zabrinutost koju dijeli međunarodna zajednica. Međunarodna zajednica očekuje da pregovorima budu zajamčena i zaštićena sva prava. Ne želimo da ičija sigurnost bude ugrožena u Afganistanu”, rekao je Haavisto.

 

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI