fbpx

CRNE SLUTNJE POLJSKIH VLASTI! NE DAO BOG DA SE OBISTINE! Premijer kaže da bi kriza s Bjelorusijom mogla postati, citiramo, nešto mnogo gore!

Autor: Fena

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio je u nedjelju da bi migrantska kriza na granici s Bjelorusijom mogla biti uvod u “nešto mnogo gore”, a poljska granična straža je saopćila da bjeloruske snage još uvijek prevoze migrante do granica.

Evropska unija optužuje Bjelorusiju da je dovezla hiljade ljudi sa Bliskog istoka i tjerala ih da pređu granice u zemlje članice EU i NATO-a Poljsku, Litvaniju i Latviju, kao odgovor na evropske sankcije.

Minsk, koji negira da je podsticao krizu, u četvrtak je uklonio migrantski kamp u blizini granice i počeo da vraća neke ljude u Irak, dok su Poljska i Litvanija prijavile manji broj pokušaja prelazaka njihovih granica posljednjih dana.

Ali Morawiecki je upozorio da je kriza daleko od kraja jer je u nedjelju obišao Estoniju, Litvaniju i Latviju kako bi razgovarao o situaciji.

Anketa koju je u nedjelju objavio poljski dnevnik Rzeczpospolita kaže da je 55 posto Poljaka zabrinuto da bi kriza na granici mogla eskalirati u oružani sukob.

On je ukazao na pojačano rusko vojno prisustvo u blizini Ukrajine, kao i u Bjelorusiji i ruskoj enklavi Kalinjingrad koja se graniči s Poljskom i Litvanijom, kao “instrument koji bi se mogao koristiti za direktan napad”.

Situacija u Afganistanu nakon talibanskog preuzimanja “može se iskoristiti kao sljedeća faza migracione krize”, rekao je Morawiecki.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI