fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Crnjac o Dodikovom posjetu Zagrebu: Ovo je diplomatska pljuska bošnjačkoj političkoj eliti čiji je Komšić vjerni trbuhozborac

Autor: dnevno.ba

Milorad Dodik u srijedu se u Zagrebu sastao s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. Ovaj sastanak posebno je uzburkao bošnjačke lidere iz BiH koji su ponovno uputili otrovne strelice hrvatskom državnom vrhu.

Međutim, Dodika, sviđao nam se on ili ne, valja promatrati kao nekoga s kim i Plenković i Milanović trebaju razgovarati jer je Dodik jedan od faktora u BiH u kojoj živi i obespravljeni hrvatski narod.

S ovim se slaže i sugovornik portala Otvoreno, novinar iz BiH i politički komentator Ivan Crnjac.

On ističe kako je Dodikov posjet Zagrebu bio velika diplomatska pljuska bošnjačkoj političkoj eliti u Sarajevu.

Milorad Dodik je predstavnik srpskog naroda u BiH, izabran na zakonito održanim izborima. Njega je birao srpski narod kao što je Macrona birao francuski ili Trumpa američki. Sustav u BiH je kompliciran i trebalo bi nam par dana da ga pojasnimo, no bit jest da je Dodik predstavnik, istinski zastupnik, a i lider Srba u BiH koji u toj zemlji čine znatnu i važnu većinu, stoga je razgovor s njim objektivna datost i dobro je da je službeni Zagreb to shvatio”, kazao je Crnjac.

On dodaje i da to nema veze s nekim nedovršenim srpsko-hrvatskim pitanjima.

“Promatrati ovo u kontekstu Domovinskog rata ili odšetete koju bi Srbija trebala platiti Hrvatskoj naprosto je zlonamjerno. BiH ima tu nužnost da morate razgovarati s tri strene. Ne možete ignorirati nikoga. Zagreb je napokon progledao i shvatio da Komšić nije hrvatska strana, zato je ignoriran. Ovo je pljuska, diplomatska pljuska bošnjačkoj političkoj eliti čiji je Komšić vjerni trbuhozborac”, kaže Crnjac.

Na upit kako je moguće urediti stvari tako da Bošnjaci Hrvatima ne biraju političke predstavnike, Crnjac ističe da se to može učiniti ako postoji politička volja.

“I Zoran Milanović i Andrej Plenković imaju određeni ugled u međunarodnim krugovima. Ne, primjerice, kao neki zapadni političari, ali puno veći ugled od jednog Komšića ili Izetbegovića koji nemaju ništa osim patetike i kmečanja kada srpski političari razgovaraju s hrvatskim. Oni mogu koristiti taj ugled i diplomatske metode da kažu onima kojima treba reći: ‘Ne može ovako, nema smisla, ta zemlja nema budućnost uz politčko nasilje koje se provodi nad Hrvatima’. Siguran sam da je to pet minuta razgovora između, primjerice, Plenkovića i Pompea, a znamo da razgovaraju”, kaže Crnjac.

Dodaje i da Dodik nije nikakvo zlo i rušitelj Bosne i Hercegovine.

“Dodik ima svoj stil koji je ponekad ekstravagantan. Međutim, on je istinsi bh. patriot. On samo želi da srpski narod u BiH ne doživi ovo što doživljava hrvatski. Ako to netko ne shvaća, neka pogleda kako je i koliko puta mijenjan Dayton. Dodik želi samo zdrave temelje, a to što je njegov stil takav da zaprijeti odvajanjem od BiH, to je nešto drugo. Jasan je kamen temeljac onoga što on želi. To je izvorni Dayton i to je uredu. Mislim da je Zagreb to shvatio i zato je jučerašnji sastanak dobar pomak”, zaključio je Ivan Crnjac za Otvoreno.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});