fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Crveni kmeri u koaliciji s direktorom Fonda iz SDA!?

Autor: Slobodna Bosna

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine posebnu ljubav gaji prema ugostiteljskim objektima. U sarajevskoj čaršiji već je nadaleko poznato gdje se nalaze čuveni štabovi ove stranke. Oni naravno, nisu u službenim institucijama i brojnim nekretninama koje je ova stranka prisvojila od Saveza komunista BiH, nego u sarajevskim kafanama, birtijama, rjeđu restoranima, gdje gotovo na dnevnoj osnovi, obavezno uz koju litru alkohola, tradicionalno možete zateći neke od vodećih lica SDP-a.

Ipak, iako ljubav prema ugostiteljskim objektima ne jenjava, nova generacija SDP-ovaca pokazuje nešto drugačiji pristup od svojih prethodnika. Javnost u BiH prošle godine je sablaznila vijest da je tek osnovanoj firmi Tarika Čengića, rođenog brata generalnog tajnika ove stranke Irfana Čengića, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom 2018. isplatio nevjerojatnih 250.000 maraka poticaja. Sljedeće godine Fond je prema braći Čengić bio nešto skromniji, pa im je za razvoj biznisa isplatio samo 18.081 KM poticaja.

Na razvoj kakvog “genijalnog” i “inovativnog” poslovnog poduhvata je potrošen njihov novac, građani su ubrzo mogli saznati. Naravno, nije se radilo o otvaranju firme koja se bavi informacijskim tehnologijama ili bilo kakvom sofisticiranijem obliku poslovanja koji ima ogroman prinos. Braća Čengić svoj “skromni” dodijeljeni novac uložili u otvaranje ugostiteljskog objekta u kojem se može naći naći nadasve “širok” i orginalan izbor hrane poput sendviča sa sudžukom i pileće maslenice. Ipak, novina u odnosu na tradicionalne objekte u u vlasništvu SDP-ovaca je što u objektu Čengića, u skladu s njihovim uvjerenjima, se ne toči alkohol. Svom objektu dali su znakovit naziv “Mućke”, po čuvenoj BBC-ovj seriji o braći Trotter, sitnim varalicama iz Londona. Zlu ne trebalo, na cjenovniku ovog dvojca sarajevskih “Mućki”, naglašeno je da kupovinom njihovog sendviča sa sudžukom pomažete i zapošljavanje osoba s invalidnitetom.

Osim rođenog brata, Irfan Čengić se pobrinuo da zbrine i kumove, pa je tako novi ministar u novoj Vladi Kantona Sarajevo postao njegov vjenčani kum Malik Garibija. U novoj Vladi Garibiji društvo pravi još jedan SDP-ovac s ljubavlju prema ugostiteljstvu, Adnan Šteta koji je postavljen na mjesto ministra prometa. Šteta je prije ovog imenovanja, u javnosti najpoznatiji bio kao direktor Velproa, firme u vlansištvu Agrokora. Iako su SDP-ovci medijske napise da se na ovoj poziciji Šteta nije proslavio s obzirom da je ova firma propala, nastojali demantirati tvrdnjom da je on imao više poslovnih poduhvata. Ispostavilo se da ostali Štetini poslovi, u duhu SDP-a, podrazmijevaju vlasništvo nad ugostiteljskom objektom “Prava priča” na Ilidži.

Tako u jeku ogromne financijske krize u stranci, gdje SDP-ovi radnici već mjesecima ne primaju plaće niti se plaćaju režije, prvaci ove stranke ostaju vjerni “velikim” i “kreativnim” poslovnim poduhvatima čiji su domet kafana i kafić. Kada imate pristup budžetu i vlastite stranačke kolege zaposlene u fondovima koja dodjeluju sredstva, onda je lako otvoriti svoju birtiju iz snova. Braća Čengić su tako na meni u svom objektu stavili čuvenu uzrečicu Del Boya iz istoimene serije “Mućke”: “Sljedeći godine u ovo doba bit ćemo milioneri”. U njihovom slučaju: još samo tri ovakve subvencije iz budžeta i bit ćemo milioneri.

Autor: Slobodna Bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});