fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ćubela: Sjednica Vijeća sigurnosti prekretnica je koje nismo svjesni, Schmidt je žrtva promašene politike svojih prethodnika

Autor: Hrvatski medijski servis

-Prije svega, mislim da je ova sjednica Vijeća sigurnosti jedna prekretnica koje još nismo potpuno svjesni, a to je da dosadašnja autoritarna era OHR-a kao konačnog tumača svega u BiH prestaje ili je bar zamrznuta do daljnjeg, rekao je asistent na studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Ivan Ćubela, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Bosni i Hercegovini na kojoj Rusija i Kina kao stalne članice tog tijela nisu dopustile obraćanje Christiana Schmidta, visokog prdstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ćubela drži da je situacija u kojoj se sada našao Schmidt rezultat djelovanja svih njegovih prethodnika, čije totalne promašaje, nedemokratske poteze, nametanja, brutalne političke sječe i sve nedaće, na neki način plaća upravo on.

-Podsjećam, svaka kriza ima svoj korijen – a korijen aktualne krize nastao je nametanjem Inzkovog zakona, odnosno izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH. Stječe se dojam da je Schmidt, čovjek sa zavidnom političkom karijerom, postao kolateralna šteta svojih prethodnika i promašenih politika zapadnih zemalja. Njega se, imenom i prezimenom, naprosto ne može kriviti, štoviše pokazao je najviše razumijevanje unutarnjih odnosa od svih ostalih visokih predstavnika skupa, ali institucija koju predstavlja je jedan od direktnih krivaca za najveću postdaytonsku krizu, kazao Ćubela.

Odgovarajući na pitanje na koji će način ova jednoglasno usvojena rezolucija utjecati na buduće Schmidtovo djelovanje i hoće li on moći efektivno koristiti bonske ovlasti te kako bi njihovo eventualno korištenje bilo dočekano u Republici Srpskoj, Ćubela primjećuje jednu jako zanimljivu stvar. Politolog sa Sveučilišta u Mostaru upitao se tko doista rukovodi OHR-om – Schmidt ili aparat koji ga čini?

– Mislim da si je ovo pitanje upravo Schmidt i postavio jer izvještaj koji je, istina, on potpisao je potpuni promašaj i izgleda kao manifest unitarističkih perjanica. Prije 2 tjedna izvršeno je rušenje pravosudnog sustava i svi znaju na kakav način, a takvo što se ni u jednom segmentu ne spominje. Tzv. Bonske ovlasti nisu onemogućene, nisu nestale, ali smatram da je reperkusija ove sjednice da su one suspendirane – naprosto ne postoji ni unutar zapadnih zemalja dogovora kako pristupiti, jer se dosadašnji koncept pokazao potpuno promašenim, a kamoli na razini Vijeća sigurnosti koje imenuje i odobrava Visokog predstavnika. Preduvjeti 5 + 2 kao uvjeti za njegovo zatvaranje su ruku na srce, nemoguća misija. Zaključak je da je ovakav koncept i ovakva agenda djelovanja OHR-a okončana ili je na izdisaju. Na svjetskoj razini potrebno je pronaći jedan fikcionalan okvir pristupa jer ovako više naprosto ne ide, kazao je Ćubela.

Osvrćući se na aktualna događanja s East Rivera, sugovornik HMS-a smatra da se nema izravnog odražavanja na poziciju Hrvata u ovome slučaju s OHR-om.

-Stav hrvatskih legitimnih političkih predstavnika je tu jasan – potrebno je napraviti stabilan sustav gdje potreba za OHR-om više neće ni postojati. Znamo što je ključ političkih napora za poziciju hrvatskog naroda i u tome smjeru treba nastaviti. Na svjetskoj pozornici napravljen je preokret i postalo je jasno da politika kakvu unitaristi zazivaju, i prešutno su takvo što uživali u vidu potpore nekih zemalja, više ne prolazi jer je neodrživo, kazao je Ćubela.

 

Autor: Hrvatski medijski servis
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});