fbpx

ČULJAK: Vjerujem kako će nova američka administracija biti značajnija potpora BiH

Autor: dnevno.ba

Politolog Marin Čuljak ocijenio je kako će prioritet u radu novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena sigurno biti smirivanje stanja nacije i uspostava novoga političkog okvira kroz politiku ujedinjenja, a što se tiče Bosne i Hercegovine, vjeruje kako će nova američka administracija biti značajnija i racionalnija potpora BiH s naglaskom na europski put.

– Sasvim je sigurno da će među prioritetima biti odgovor na pandemiju covid-19 kao i najavljena poništenja Trumpovih odluka o izlasku iz WTO-a, ali i povratak u pariški klimatski sporazum, kao i analizu mnogih odluka bivšega predsjednika, također su već najavljeni prioriteti izabranoga predsjednika – kazao je Čuljak u razgovoru za Fenu.

Naglasio je kako je od samog početka kampanje, a posebno od proglašenja pobjede novoga američkog predsjednika, značajno interes svjetske javnosti usmjeren prema SAD-u.

– To je, naravno i sasvim racionalno obzirom na značaj i ulogu predsjednika SAD-a za cijeli svijet. Ipak zbog velike napetosti oko sasvim različite politike Donalda Trumpa u prethodnom mandatu, u mnogome označene kao kontroverzne, kao i nikad veće podjele u američkom društvu, pozornost cijeloga svijeta je usmjerena i na proces inauguracije kao i prve poteze nove administracije – naglasio je politolog Čuljak.

Po njegovim riječima, inauguracija novog predsjednika već sada obilježava visoka razina sigurnosti, nikad viđena u novijoj povijesti uvjetovana nedavnim prosvjedima Trumpovih pristaša.

– Upravo trenutna sigurnosna situacija, kao i situacija s pandemijom covid-19, a obzirom da je Donald Trump u svojemu mandatu postao jedini Američki predsjednik čiji je opoziv dva puta izglasan u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, govore o tome koliki je izazov pred izabranim predsjednikom – pojašnjava Čuljak.

Kada je riječ o vanjskoj politici, Čuljak je istaknuo da je važno znati da je vanjska politika odraz unutranje politike te kako je zbog toga fokus trenutno na kreiranju odnosa unutar SAD-a.

– Kada je u pitanju vanjska politika SAD-a, kao i unutarnja politika mišljenja sam da možemo očekivati promjene u odnosu na politiku Donalda Trumpa. Očekujem da će promjena biti prvenstveno u stilu i načinu provođenja vanjske politike, ali s jasnim određivanjem uloge SAD-a kao lidera unutar geopolitičkog okvira. Treba imati na umu da je Joe Biden, izabrani američki predsjednik političar s bogatim iskustvom unutar američke i svjetske politike. Kao takav ima i značajan autoritet. Ne zaboravimo da se radi o najstarijem izabranom predsjedniku SAD-a u povijesti. Ako ćemo očekivanja temeljiti na njegovim porukama iz kampanje novi američki predsjednik će graditi kompetenciju Amerike i stvaranje mogućnosti da budu medijator u globalnim političkim procesima. Pri tome apsolutno revitalizirati odnose s partnerima i vodeću ulogu u svijetu temeljiti na međunarodnim institucijama – smatra Čuljak.

Dodao je kako je za očekivati normalizaciju i strateški promišljenu vanjsku politiku. Upitan hoće li Balkan biti među visokim prioritetima novog američkog predsjednika, Čuljak je odgovorio kako je za očekivati veći angažman nove američke administracije, obzirom da novoizabrani predsjednik dobro poznaje prostor Balkana.

– Sasvim je sigurno da poznaje politički kontekst, kao i sve procese koji su obilježili noviju povijest Balkana, a upravo to osobno poznavanje može biti od velikoga značaja prilikom postavljanja politike prema ovome prostoru. Još jedna važna činjenica koja garantira prisutnost na Balkanu je strateški interes SAD-a na ovom prostoru iz različitih geopolitičkih rakursa. Ipak, bez obzira na interese i želje stanovnika i političkih aktera na prostoru Balkana, jasno je da će Joe Biden svoju politiku kreirati prema interesima SAD-a – kazao je Čuljak.

Dodao je kako je prisutnost u Bosni i Hercegovini neizostavna za američku administraciju kroz proteklo vrijeme, te naglasio kako sa sigurnošću može računati na prisutnost i Bidenove administracije.

– S obzirom na navedeno poznavanje prilika i u BiH, ali i važnu ulogu SAD-a u Daytonu nadati se da će se njihova prisutnost biti od pomoći za ispravljanje svih disfunkcionalnosti u BiH. Potrebno je naglasiti kako će vrlo važno biti koje će osobe činiti administraciju SAD-a u BiH. Vjerujem da će nova američka administracija biti značajnija i racionalnija potpora državi BiH s naglaskom na europskom putu. Svaki novi početak je istovremno prilika za ispravljanje pogrešaka iz prošlosti, želim vjerovati da će svi politički akteri u BiH racionalizirati i vlastite pogreške, pa tako i američka administracija – zaključuje politolog Čuljak.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI