fbpx
Foto: Chris Kleponis/Guliver Image

CURE DETALJI Biden planira odlazak u Saudijsku Arabiju?

Autor: Hina

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden potvrdio je u petak da razmišlja o posjetu Saudijskoj Arabiji za koju je, međutim, rekao da će se prema njoj odnositi kao prema “pariji”, ali je ocijenio da je još rano govoriti o sastanku s prijestolonasljednikom te naftom bogate monarhije.

“Ne znam točno kada ću ići… postoji mogućnost da se sastanem s Izraelcima i s arapskim zemljama”, rekao je novinarima. “Saudijska Arabija će biti među njima, budem li išao, ali zasad nemam točan plan”, dodao je.

Američka glasila objavila su u četvrtak da je predsjednik odlučio da će do lipnja posjetiti Rijad, što je već neko vrijeme imao u planu.

New York Times i Washington Post pisali su da je na kraju odlučio sastati se ondje s moćnim, ali spornim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, s kojim je sve dosad otvoreno odbijao svaki izravan kontakt, smatrajući da njegov sugovornik treba biti kralj Salman.

Američka obavještajna služba je u izvješću koje je Joe Biden objavio lani, nedugo nakon preuzimanja dužnosti, istaknula da je princ “MBS” odobrio ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Demokratski čelnik je tada odlučio “preispitati” veze s monarhijom, strateškim partnerom na Bliskom istoku, inzistirajući više na ljudskim pravima.

Odgovarajući u petak na pitanje o princu, rekao je: “Neću promijeniti mišljenje o ljudskim pravima, ali moja je zadaća kao američkog predsjednika da podupirem mir kad je to moguće i to nastojim činiti”.

Ocijenio je da je još rano govoriti o mogućem sastanku s njim, rekavši da je “usredotočen” na traženje mira između Izraela i arapskih zemalja.

Dok njegovi suradnici pokušavaju uvjeriti Rijad da poveća proizvodnju nafte kako bi se smanjila cijena benzina, pa tako i inflacija, napose u SAD-u, Joe Biden je ocijenio “pozitivnim” korak koji je dan ranije u tom smislu načinio OPEC, organizacija zemalja izvoznica nafte.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI