fbpx
Foto: Fena

Cvijanović stala u Miloradovu obranu: Za probleme u BiH odgovorni domaći i strani uzurpatori, a ne Dodik

Autor: Dnevno.ba/HINA

Najviši dužnosnici iz reda bosanskih Srba oštro su u četvrtak uzvratili na optužbe državnog tajnika SAD Antonyja Blinkena koji je za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dan ranije ustvrdio da se ponaša poput Vladimira Putina i uspostavlja autokratsku vlast u entitetu na čijem je čelu.

Dodik, koji je pod američkim sankcijama od 2017. jer je označen prijetnjom za stabilnost BiH i osobom umiješanom u korupciju, već mjesecima je u verbalnom ratu s veleposlanikom SAD u BiH Michaelom Murphyjem.

Prošlog tjedna vlada RS je po Dodikovu nalogu donijela odluku da će svi dužnosnici iz tog entiteta prekinuti komunikaciju s Murphyjem, ali i veleposlanikom Velike Britanije Julianom Reilyjem. Učinjeno je to uz optužbe kako se njih dvojica miješaju u unutarnje stvari BiH ali je navedeno kako će se ipak održavati veze s Washingtonom i Londonom.

Dodiku je 2022. sankcije uvela i Velika Britanija, a na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju dospjela je i sadašnja predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je svoju političku karijeru ostvarila na temelju bezuvjetne odanosti Dodiku.

Američki državni tajnik Blinken u srijedu je na Twitteru poručio Dodiku kako veleposlanik Murphy provodi politiku SAD, a ne svoju osobnu, neizravno upozorivši da prekid komunikacije s njim znači i uvredu za Washington. Napisao je i kako se Dodik ponaša poput ruskog predsjednika Putina jer nametanjem restriktivnih zakona, usmjerenih protiv slobode medije, nevladinih organizacija i pripadnika LGBTIQ populacije, guši temeljna ljudska prava i slobode.

Na Blinkenovu je objavu prva u obranu svog stranačkog šefa stala Cvijanović, koja tvrdi kako državni tajnik SAD zapravo ne zna što se zbiva u BiH te iznosi netočne informacije i kvalifikacije o Dodiku, a američku politiku prema BiH opisala je površnom.

“Neizbalansiran pristup dužnosnika SAD prema BiH, kojega je demonstrirao i Blinken, predstavlja dio problema, a ne rješenja za ovu zemlju”, izjavila je Cvijanović za medije u RS. Njena je ocjena kako su za probleme u BiH odgovorni “domaći i strani uzurpatori”, a ne Dodik.

Sam Dodik s američkom je administracijom polemizirao neizravno. Nakon što je vlada RS donijela odluku o prekidu komunikacije s veleposlanstvima SAD i Velike Britanije lokalni su mediji podsjetili kako su samo SAD na teritoriju RS do sada plasirale pomoć vrijednu više od 600 milijuna dolara.

Dodik na to nije imao suvisli odgovor pa je na Twitteru u četvrtak postavio komentar i pitanje u stilu glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove.

“Bolje da nisu dali ni dolar, a da se nisu tako i toliko miješali. Pitam se da li je u onih 638 milijuna dolara uračunat i osiromašeni uranij koji su nam slali sa neba? Da li to računaju kao investiciju u biološko razaranje srpskog naroda”, napisao je Dodik aludirajući na zračne udare NATO-a na položaje vojske bosanskih Srba koji su doveli do prekida rata i omogućili pregovore u Daytonu.

 

Autor: Dnevno.ba/HINA

ZADNJE VIJESTI