fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Cvitanović: ‘Kada je jedan narod ponižen i obespravljen, a nepravda postane zakon, otpor postaje naša dužnost’

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik druge najsnažnije hrvatske stranke u BiH, HDZ-a 1990. izjavio je u petak da će stranka sudjelovati na izborima u listopadu i upozorio da prijeti eskalacija krize ako Bošnjaci nastave s preglasavanjem Hrvata, prenosi Direktno.

Ilija Cvitanović je rekao kako je rat u BiH izbio kada su “iscrpljena sva politička sredstva za postizanje dogovora o novom ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine”.

“Trebali smo četiri godine ratovati da bismo potpisali mirovne sporazume o BiH. Naravno, ne priželjkujem takav scenarij, ali podsjećam na povijesne lekcije, onda kada je jedan narod ponižen i obespravljen, a nepravda postane zakon, otpor postaje naša dužnost”, rekao je Cvitanović nakon sjednice stranačkoga vodstva u općini Prozor Rami.

Središnje izborno povjerenstvo raspisalo je ranije ovoga tjedna opće izbore za listopad, unatoč tome što nije izmijenjen izborni zakon kako bi se prestalo s preglasavanjem konstitutivnih naroda i osigurao izbor legitimnih političkih predstavnika.

Višemjesečni pokušaji hrvatskih i bošnjačkih stranaka da postignu dogovor o izbornoj reformi nije uspio unatoč posredovanju administracije SAD-a i EU-a.

Cvitanović je zajedno sa čelnikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Draganom Čovićem sudjelovao u tim razgovorima koji su, tvrdi hrvatska strana, propali zbog opstrukcija bošnjačkih stranaka.

Unatoč tome, najavio je kako će njegova stranka sudjelovati na izborima. “HDZ 1990. kao stranka će izaći samostalno na ove izbore na svim razinama”, rekao je Cvitanović i najavio kako će u pojedinim sredinama nastupiti s drugim hrvatskim strankama kako se ne bi rasipali glasovi Hrvata.

 

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});