DAN PREDA: Odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom EU

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Cristian Dan Preda, izvjestilac Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, je poslije okruglog stola o integracijama u Uniju održanom u Sarajevu poručio da odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom EUropske unije.

Pojedine političare iz Republike Srpske je naveo kao odgovorne za blokade u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Na pitanje ko blokira proces integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, Preda je odgovorio:

“Jučer sam otvoreno rekao u razgovorima da su u prošlom sazivu Parlamenta delegati iz Republike Srpske bili protiv uspostavljanja zajedničkog parlamentarnog odbora. To je samo jedan primjer. Drugi primjer da i iz neznanja blokiraju proces. Sva imena su vam poznata koja blokiraju proces”.

Prema riječima izvjestioca Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, pokušavao se sastati u nekoliko navrata sa Željkom Cvijanović dok je bila premijerka Republike Srpske, ali bezuspješno, kao i sa Miloradom Dodikom. Potom je naglasio:

“Lakše je otići kod Putina i Rusiju. Odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom Europske unije. Ovo je poziv da više dolaze u Bruxelles”.

 

Cristian Dan Preda boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Jučer se sastao sa članovima Predsjedništva – Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI