fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Danas počinju pregovori o formiranju Vlade Kantona Sarajevo bez SDA

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF) i Naše stranke (NS) danas će započeti pregovore o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo bez participacije Stranke demokratske akcije (SDA).

Riječ je o prvom zvaničnom sastanku predstavnika građanskih i lijevo orijentiranih političkih stranaka koje su uspjele osvojiti znatan broj mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

Ukoliko danas bude postignut dogovor o osnovnim načelima rada novog saziva Vlade Kantona Sarajevo, SDP, DF i NS će pregovore nastaviti i s drugim političkim subjektima, odnosno Narodom i pravdom (NiP), Savezom za bolju budućnost (SBB) i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL) kao potencijalnim koalicionim partnerima.

Blok stranaka koji ne želi SDA u izvršnoj vlasti ranije je poručio kako pregovore o koaliciji neće voditi na matematičkim, već na programskim ciljevima. Naime, uslov SDP-a je implementacija izbornog programa “Plan 10” koji je sastavljen od deset cjelina pod nazivima Plan za ekonomiju, Plan za pravdu, Plan za mlade, Plan za kulturu i sport, Plan za ekologiju i turizam, Plan za obrazovanje, Plan za zdravstvo, Plan za pravedno društvo, Plan za EU, NATO i dijasporu i Plan za reformu javne uprave.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković također je otvoreno kazao da bez obzira što ko zagovarao njegova politička opcija i dalje ima svoje uvjete, a to su između ostalog zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, zakon o stranačkom zapošljavanju i nepotizmu i uredba o dvostupanjskom nadzoru javnih nabavki.

“Imamo ideje koje smo spremni prezentirati i raditi na reorganizaciji rada Vlade KS. Već smo nagovijestili ministarstvo za mlade, obavezno insistiramo na usvajanju zakona o lokalnoj samoupravi koji bi općine uključio u ono što im je ustavna nadležnost. Dakle, briga o komunalnim poduzećima, tako da bismo insistirali da holding bude odmah predmet naših dogovora, koji bi objedinio komunalna poduzeća. Tu su i pregovori o spajanju ili razdvajanju još nekih ministarstava”, kazao je Konaković.

U međuvremenu iz SDA poručuju kako je formiranje vlasti bez SDA izrugivanje demokraciji te da stabiliziranje prilika i ubrzan razvoj BiH, koji je u interesu države i svakog čovjeka u ovoj zemlji, mogu donijeti samo široke programske koalicije, sastavljene od pobjedničkih stranaka, na svim nivoima – od državnog, preko entitetskih, do kantonalnih.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});