fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DANKO KONČAR U MUTNIM NEKRETNINSKIM POSLOVIMA: Tajkun preko suradnika kupuje zemlju političara koji mu trebaju odobriti projekt vrijedan 500 milijuna eura

Autor: dnevno.ba

Nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora mutni nekretninski poslovi IDS-ova gradonačelnika Klaudija Vitasovića na brijunskom priobalju dobili su novi nastavak. HTV je prije nekoliko dana objavio treći nastavak svog serijala “Vodnjanski kumovi”, u kojem se opisuju vrlo upitni Vitasovićevi odnosi s Dankom Končarom i pojedinim kontroverznim balkanskim poduzetnicima. S druge strane, istarski dnevnik Glas Istre objavio je niz članaka i komentara iz kojih je vidljivo da se vodeća istarska politička stranka IDS počela ubrzano odmicati od vrućeg vodnjanskoga gradonačelnika.

Danko Končar vodeći je investitor na području grada Vodnjana. Do terena na području Barbarige i Dragonere došao je u vrlo čudnim okolnostima, kupujući istoimene projekte od tvrtki koje su pozadinski bile u vlasništvu Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera. Bivši čelnici banke odslužili su višegodišnje zatvorske kazne zbog malverzacija novcem Hypo Alpe Adria banke, a projekt Barbariga i Dragonera bio je klasičan primjer njihova tadašnjeg djelovanja.

Čelnici banke osnivali su tvrtke u Lihtenštajnu, potom su kreditom vlastite banke kupovali poljoprivredna zemljišta koja su onda uz pomoć lokalnih političara na nekom području urbanizirali. Tada bi druga tvrtka, također u vlasništvu čelnika banke, kupovala isti projekt, ali po višestruko višim cijenama.

Poslovanje Hypo banke na Balkanu najveći je kriminalni akt nakon Drugoga svjetskog rata – svojedobno je rekao Christian Boehler, voditelj CSI Hypo, ustvrdivši da su bankari iz Koruške surađivali s najgorim kriminalcima, tajnim službama, vojnim osobama i korumpiranim političarima, a oprani novac iz Hypo banke izvlačio se preko tajnih računa u Lihtenštajnu.

Afera Barbariga i Dragonera odvela je u zatvor Lidiju Delton, IDS-ovku koja je vodila Vodnjan prije Klaudija Vitasovića. Preciznije, Lidiju Delton u zatvor je usmjerio upravo Vitasović, koji je novinarima Glasa Istre dostavio dokumentaciju iz koje je bilo vidljivo da je Lidija Delton čelnicima Hypo banke prije kupnje zemljišta obećala urbanizaciju. Iako je bilo jasno da je cijeli posao dizajniran s vrha IDS-a na čelu s Ivanom Jakovčićem, malverzacije je platila samo Delton.

Spasitelj Danko

Kada je Kultereru i Striedingeru u nekoliko istraga dogorjelo do noktiju, hitno se počeo tražiti kupac koji bi kupio projekte Barbariga i Dragonera i zatvorio kredite prema Hypo banci, čime bi nestala osnova za novi kazneni progon. Spas je došao u liku i djelu Danka Končara, uz veliko zalaganje tadašnjega istarskog župana Ivana Jakovčića i zagrebačkog odvjetnika Ante Nobila.

Končar je u Jugoslaviji odslužio dugotrajnu zatvorsku kaznu zbog gospodarskog kriminala i primanja mita. Poslovno je uskrsnuo u Rusiji, odakle se, slijedeći primjer brojnih pripadnika ruskih obavještajnih službi, odvažio na investiranje u afričke rudnike metala i rijetkih metala. U Hrvatsku se vraća kao investitor “težak” stotine milijuna eura. Dio tog novca, točnije 84 milijuna eura, prije deset godina uložen je u Barbarigu i Dragoneru.

“Ušao sam u ovu investiciju jer sam procijenio da taj projekt ima ozbiljan potencijal, zemljište je na odličnoj lokaciji nasuprot Brijuna, a izgradnjom samih hotelskih i ostalih turističkih kapaciteta cijela će investicija u konačnici, vjerujem, premašiti iznos od pola milijarde eura. Ovo je dosad moja daleko najkrupnija investicija u turizam”, danima je ponavljao Končar. Simptomatično je da, unatoč desetogodišnjim obećanjima, dosad na terenu nije doslovce ništa napravljeno.

U skladu s ranije navedenim povezanostima, nakon kupnje dio projekta potom je preuzeo Rus Leonid Rogotovski. “Munjevita prodaja projekta Končaru bila je svojevrsni pokušaj maskiranja odgovornosti menadžera Hypa i hrvatskih lokalnih političara za milijunske prevare”, tvrdio je svojevremeno Richard Schneider, autor knjige “Mjesto zločina Hypo”.

Guru NekretNino 

Od samog dolaska u Hrvatsku Končaru je politički najbliži bio Istarski demokratski sabor i njegov dugogodišnji predsjednik Ivan Jakovčić koji je u Istri do savršenstva doveo pretvaranje društvenog, državnog ili javnog dobra u privatno. Koruptivnu inicijaciju morao je proći svaki viđeniji član IDS-a jer, kako kaže papa Franjo, duh korupcije sve u svojoj okolini želi svesti na svoju mjeru.

Kako pokazuju prilozi iz HTV-ova serijala “Vodnjanski kumovi”, toj nekretninskoj alkemiji nije odolio ni Klaudio Vitasović. U trećem nastavku serijala otkrivamo da je najprije kao gradonačelnik 2004. godine prodao vlastitom tastu dvije tisuće četvornih metara gradskog građevinskog zemljišta pored svoje obiteljske kuće. Tasta iz Dalmacije zastupao je odvjetnički ured Gorana Pajića. Za parcelu je plaćena cijena od 36.000 eura ili 18 eura po kvadratu.

Prema istraživanju HTV-a, šest godina poslije, 2010. godine, tast nekretninu darovnim ugovorom poklanja kćeri – gradonačelnikovoj supruzi. Godine 2015. Vitasović se razvodi i u diobi bračne stečevine dobiva vrijednu parcelu iako ona, kao tastov poklon kćeri, uopće nije predstavljala zajedničku stečevinu. Ovaj manevar, ustvrdio je novinar Dražen Majić, osim što pokazuje da je nekretnina u stvari cijelo vrijeme bila Vitasovićeva, istovremeno je i uspješan način izbjegavanja oporezivanja.

Samo godinu poslije, Klaudio Vitasović je za 160.000 eura, ili 80 eura po kvadratu, prodao parcelu tek osnovanoj pulskoj tvrtki General Building. U trenutku kupnje direktorica je bila Barbara Peruško, desna ruka Danka Končara, vlasnika Barbarige i Dragonere, odnosno milijuna četvornih metara na Brijunskoj rivijeri o čijoj vrijednosti presudno odlučuje vodnjanska gradska vlast.

“Ne vidim ništa sporno u tome što je tvrtka u vlasništvu Barbare Peruško. Ona je izrazila želju da na toj parceli izgradi stambeno-poslovni objekt za vlastite potrebe”, objasnio je Vitasović u svom dopisu HTV-u. Dražen Majić u razgovoru za 7dnevno kaže da mu je Barbara Peruško potvrdila da joj je novac za kupnju osigurao Danko Končar. “Točno je da sam uz njegovu pomoć došla do mogućnosti da pokrenem taj projekt, što je dio moje struke i biznisa kojim se on bavi”, izjavila je Peruško novinaru HTV-a.

Megaafera

Kanal preko kojeg je išao novac izrazito je sporan jer u priču uvlači maltešku tvrtku Atkey koju su u aferi Afarak razotkrili takozvani Rajski papiri – Paradise Papers. Naime, afera Afarak zbog koje je Danko Končar upao u ogromne probleme u Finskoj, izbila je kada se otkrilo da je Končar prikriveni vlasnik niza kompanija koje su posjedovale dionice tvrtke Afarak. Prema pisanju finskih medija, Končar je većinski kontrolirao Afarak preko mreže tvrtki kako bi izbjegao obavezu preuzimanja udjela malih dioničara. Zbog tih aktivnosti finska država trenutno od njega potražuje desetke milijuna eura kazne.

Zbog iste afere u Hrvatskoj je potonuo Končarov glavni politički operativac Ivan Jakovčić koji je, iako europarlamentarac, godinama primao velike iznose kao član nadzornog odbora u Končarovim tvrtkama. Upravo zbog aktivnosti u spomenutim odborima, Jakovčić je IDS-u postao veliki teret. Posebice tijekom sloma Uljanika koji je, dok je bio na koljenima, želio preuzeti upravo Končar. Inače, sam projekt Brijuni rivijera, od čijih deset podprojekata Končar upravlja četirima, osmislio je sam Jakovčić. Puljani se sjećaju da je u doba pokretanja projekta Brijuni rivijera Jakovčić zagovarao izmještanje Uljanika iz pulskog zaljeva u kojem danas velike koncesije ima njegov gazda Danko Končar.

U izjavi za HTV IDS-ov gradonačelnik Vitasović je kategoričan: “Odbacujem insinuacije da je taj posao na bilo koji način utjecao na investicije Danka Končara na području Barbarige i Dragonere”.

Tvrtku General Building koja je kupila Vitasovićevu parcelu ubrzo preuzima kontroverzni banjolučki poduzetnik Mario Keserović, navodni Končarov poslovni partner iz Republike Srpske. Keserović je inače zet bivšeg ministra industrije, energije i rudarstva u Republici Srpskoj Željka Kovačevića. Mario Keserović se u bosanskohercegovačkim medijima dovodi u vezu s brojnim izrazito koruptivnim aktivnostima. Kulminacija se dogodila u prosincu prošle godine, kada ga je ruski investitor Dmitrij Kuznjecov optužio da mu je prijetio smrću.

Je li Keserovićev dolazak u Vodnjan povezan s Končarovim energetskim poslovima s vjetroelektranama u Republici Srpskoj, gdje je prije nekoliko godina najavljivao investicije vrijedne 150 milijuna eura, može se samo nagađati. Izvjesno je samo da se spomenute investicije nikad nisu realizirale te da se oko njih, kao i oko većine Končarovih poslova diljem svijeta, vode sudski sporovi. U razgovoru za HTV Vitasović je ustrajan u svome stavu: “Nepoznato mi je po čemu zaključujete da je to zemlja Danka Končara i na temelju čega mislite da bi to moglo predstavljati sukob interesa”.

Ipak, teško je zdravorazumski povjerovati da u posao nije uključen vodeći vodnjanski investitor. Jer, smatra novinar Majić, ako kupac nema veze s Končarom, ispada da je Vitasović parcelu bez pristupnog puta, dvorišno povezanu s njegovom bivšom obiteljskom kućom, prodao krajnje upitnom investitoru koji svojim partnerima prijeti smrću. Upravo ovaj dio trećeg nastavka “Vodnjanskih kumova” šokirao je stanovnike Vodnjana i okolice.

Masline i IDS

Međutim, bio to Končar ili netko drugi – kupac, prema tvrdnjama HTV-a, nikad ne stupa u posjed. Štoviše, svih pet godina od kupoprodaje gradonačelnik Vitasović obrađuje maslinik na prodanoj parceli i za to uredno od države dobiva poticaje. Naravno, u tome ne vidi nikakav problem: “Između mene i kupca postoji dogovor da, dok se zemljište ne privede namjeni, obrađujem masline. Stoga državna potpora nije sporna”, rekao je. U nedavnom razgovoru za Glas Istre IDS-ov gradonačelnik Vitasović objasnio je da je novac dobiven od malteške kompanije uložio u gradnju nove kuće. Na taj način nastavljeno je višestruko oplođivanje i uvećavanje početnog kapitala iz 2004. godine.

Na prošlotjednoj sjednici Predsjedništva IDS-a u Vodnjanu Vitasović je najavio da se neće kandidirati na predstojećim lokalnim izborima. Upućeni smatraju da nakon dvadeset godina upravljanja gradom koji kontrolira veći dio brijunskog priobalja Vitasović planira na izbore izaći s vlastitom nezavisnom listom. Drugi, pak, tvrde da će učiniti sve da gradonačelnik postane Filip Macan, njegov dosadašnji najbliži suradnik.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});